OAS opent deur voor Cuba

Nieuws

OAS opent deur voor Cuba

Thelma Mejía

04 juni 2009

Na een verhit debat heeft de Algemene Vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) beslist om de 47 jaar oude schorsing van Cuba onvoorwaardelijk op te heffen.

De OAS, het belangrijkste forum voor politieke samenwerking in de regio, sloot Cuba in 1962 uit onder druk van de Verenigde Staten, omdat “de Marxistisch-Leninistische staatstructuur incompatibel is met het inter-Amerikaanse systeem”. De bijeenkomst in Honduras wilde die “historische fout” rechtzetten.
“Als gastland zijn we erg blij met de toenadering tot de eilandstaat”, zei Patricia Rodas, minister van Buitenlandse Zaken van Honduras en één van de architecten van de beslissing. “We zijn begonnen aan een nieuwe fase in onze relaties, gebaseerd op tolerantie, respect, solidariteit, het zelfbeschikkingsrecht van naties en het recht om onszelf te organiseren.”
Na het voorlezen van de resolutie volgde een staande ovatie van de aanwezige ministers en ambtenaren. Op de top waren onder meer de Nicaraguaanse en Paraguayaanse presidenten Daniel Ortega en and Fernando Lugo aanwezig, naast de Amerikaanse minsister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die vroeger vertrok om president Obama te vergezellen op zijn trip naar Egypte.

Koude Oorlog

Het intense debat over Cuba overschaduwde het belangrijkste thema van de top compleet: “Naar een cultuur van geweldloosheid”. Buiten het gebouw werd betoogd door Cubanen die tegen Castro zijn en voorstanders van de Cubaanse regering.
De Hondurese president Manuel Zelaya besloot dat de “dialoog het pleit gewonnen heeft en dat we een historisch moment meemaken: het samenkomen van de landen van de Amerika’s.”
“Ik wil de Cubaanse commandant Fidel Castro zeggen dat de geschiedenis hem in eer herstelt, dat de wereld vandaag een les gekregen heeft in internationaal recht, en dat we trots kunnen zeggen dat de Koude Oorlog voorbij is in de Amerika’s.”

VS

Ook de Amerikaanse delegatie was erg mild. “We hebben een historische drempel voor de participatie van Cuba in de OAS verwijderd”, zei de Amerikaanse onderminister voor Buitenlandse Zaken Thomas Shannon, die benadrukte dat er nu vooral naar de toekomst gekeken moet worden. In een speech die gevolgd werd door een staande ovatie van een minuut lang, zei Shannon dat Obama opgeroepen heeft tot een nieuwe start in de relaties met Cuba, dat de Amerikaanse regering gradueel in die richting opschoof en dat hij hoopt dat de onderhandelingen snel kunnen beginnen. Hij voegde er wel meteen aan toe dat de regering-Obama zou blijven opkomen voor democratische principes en mensenrechten.
Volgens de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken, Fender Falconí, is vooral belangrijk dat de resolutie werd aanvaard “zonder enige voorwaarde”. De consensus werd volgens de minister bereikt “op de laatste minuut, na twee dagen onderhandelen over drie verschillende teksten, tot we de juiste vonden en de top van een mislukking konden redden.”
Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken zeiden dat het nu aan Cuba is om te beslissen of het toe wil treden tot de OAS onder de “democratische principes” in het charter van de organisatie. Cuba heeft al verschillende keren laten weten dat het daar geen interesse in heeft, en Raúl Castro zei in april nog dat de organisatie “zou moeten verdwijnen”.