Obama laat deur open voor onbeperkte aanwezigheid Afghanistan

Nieuws

Obama laat deur open voor onbeperkte aanwezigheid Afghanistan

Gareth Porter

24 juni 2011

De aankondiging van de Amerikaanse president Barack Obama om 33.000 militairen in de "zomer" van 2012 terug te trekken uit Afghanistan laat zien dat de generaals het hebben gewonnen van de economen. En dat terugtrekking hetzelfde plooibare begrip is als in Irak.

Generaal David Petraeus, de vertrekkend commandant van de VS en de NAVO in Afghanistan, heeft grotendeels zijn zin gekregen. Volgens de Britse krant The Guardian wilde hij tot 2014 nog twee volledige “vechtseizoenen” om de taliban uit te putten. Daarvoor wilde hij een terugtrekking van hooguit 5000 militairen. Dat zijn er 10.000 geworden, maar die hoeven pas voor het einde van het jaar terug te zijn. Het lopende seizoen houdt Petraeus dus bijna alle militairen die hij wilde.

Ook de 33.000 die volgend jaar “zomer” naar huis komen, zullen in werkelijkheid tot september 2012 blijven, legde een woordvoerder tegen journalisten uit tijdens een persconferentie na de speech van Obama.

“Na deze eerste vermindering zullen onze militairen gestaag naar huis blijven komen, terwijl de Afghaanse Veiligheidstroepen het overnemen”, zei Obama. “Onze missie zal veranderen van aanval naar steun. In 2014 zal dit overgangsproces afgerond zijn, en zal de Afghaanse bevolking verantwoordelijk zijn voor haar eigen veiligheid.”

Parallel met Irak

Deze woorden vormen een duidelijke parallel met de terugtrekking uit Irak. Deze parallel trok een woordvoerder op een persconferentie zelf ook, door te zeggen dat de regering de oorlog op dezelfde manier als in Irak tot een eind wilde brengen.

Een van de kenmerken daarvan is tot op heden echter het aanblijven van aanvalsteams onder de titel “niet-aanvalsmilitairen”, ondanks Obama’s belofte in 2009 dat ze zouden worden teruggetrokken. De VS blijven unilaterale aanvalspatrouilles uitvoeren, en defensieminister Robert Gates blijft druk uitoefenen op de Iraakse premier Nouri al-Maliki voor een officieel Iraaks verzoek om de aanvalstroepen langer te houden dan beloofd. Een parallel trekken met Irak is zodoende het fundament voor het houden van een aanvalsmacht in Afghanistan.

Bovendien wordt de huidige deadline van 2014 een “na te streven doel” genoemd, in de woorden van het Pentagon, en dat is exact de term die de regering-Bush in 2008 gebruikte. Het Pentagon heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het onbeperkt een aanvalsmacht in Irak wil houden.

De “binnenlandse” factie, waaronder vicepresident Joe Biden, had gehoopt dat alle aanvalsmilitairen dit jaar zouden worden teruggetrokken, vooral omdat de oorlog in Afghanistan volgens hen een ondraaglijke financiële last wordt voor de VS.

Gates begrijpt niet veel van die overwegingen, zei hij afgelopen week tegen Newsweek: “Ik heb de VS mijn hele leven meegemaakt als supermacht, en niet als een supermacht die wroeging had uit te geven wat het kostte om zijn positie te behouden.” Hij voegde daaraan toe: “Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen bij een land, bij een regering te horen […] die gedwongen wordt om zijn betrokkenheid bij de rest van de wereld enorm te verminderen.”