Groeiende agressie tegen LGBTQIA+-personen

Oegandese holebi’s opgejaagd wild na nieuwe wet

Alisdare Hickson / Flickr (CC BY-SA 2.0)

manifestatie in Londen tegen de Oegandese overheid (april 2018)

Een Oegandees die seks heeft met iemand van hetzelfde geslacht kan tien jaar cel krijgen. Dezelfde straf geldt voor wie er een huwelijksceremonie organiseert voor twee personen van hetzelfde geslacht. Het zijn zijn enkele in het oog springende elementen uit de nieuwe wet, die het Oegandese parlement dinsdag goedgekeurd heeft.

Op het helpen of raad geven van iemand die aangetrokken is tot hetzelfde geslacht, staat er een gevangenisstraf van twee jaar. Een organisatie die zich inzet voor LGBTQIA+-rechten kan een boete krijgen van honderd miljoen shilling (250.000 euro), de leider ervan loopt het risico van vijf jaar opsluiting.

De nieuwe wet wordt van kracht zodra president Museveni er zijn handtekening onder zet. Het ziet ernaar uit dat hij dat snel zal doen. Vorige week, terwijl het parlementaire debat liep, heeft hij homoseksualiteit nog een “afwijking” genoemd.

Voorgeschiedenis

De geschiedenis herhaalt zich. In februari 2014 ondertekende Museveni al een gelijkaardige wet die het parlement kort daarvoor had goedgekeurd. Hij ging overstag nadat hij zich jaren tegen wettelijke bestraffing had verzet, omdat hij homoseksualiteit als een ziekte beschouwde. Uiteindelijk hield het Grondwettelijke Hof de wet tegen omdat bij de stemming in het parlement het quorum niet aanwezig was. Negen jaar lang nam er niemand een initiatief om de wet nieuw leven in te blazen, tot nu.

Het is nu afwachten hoe de internationale gemeenschap reageert op de nieuwe wet.

Het arrest van het Hof kwam Museveni goed uit. Westerse donoren waarschuwden immers voor de gevolgen als de wet eenmaal van kracht zou worden, en dat doen ze nu ook nu weer. Na haar bezoek aan Oeganda vorige week schreef de Belgische minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez dat ‘we de Oegandese regering ook fors hebben aangesproken over vrouwenrechten en het beschermen van de LGBTQIA+-gemeenschap’.

Drijfveren

Museveni stelt zich steeds meer autoritair op en laat zich weinig gelegen aan de mening van westerse donoren. Eind vorig jaar maakte hij nog komaf met een internationaal programma dat meer dan tachtig maatschappelijke organisaties, waaronder belangrijke media, financiële ademruimte gaf.

In de Oegandese samenleving valt intussen een groeiende agressie tegen LGBTQIA+-personen waar te nemen. Deze maand nog moesten twee van sodomie beschuldigde jongens beschermd worden tegen een groep die hun verblijf aanviel met machetes en bijlen.

Het is nu afwachten hoe de internationale gemeenschap reageert op de nieuwe wet. Gaat ze ervan uit dat het niet zo’n vaart loopt, in het besef dat er sinds de onafhankelijkheid niemand in Oeganda veroordeeld is voor “homoseksuele handelingen” met wederzijdse toestemming?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.