Oeigoerse separatisten verdacht van terrorisme in treinstation

Volgens Chinese autoriteiten zijn Oeigoerse separatisten verantwoordelijk voor wat zij een terroristische aanval noemen, in een treinstation in het zuidwesten van de republiek. Op 1 maart vielen 29 doden en meer dan 130 gewonden in het treinstation in Kunming, na een bloederige aanval met messen. De met de Communistische Partij gelieerde krant Global Times noemde de gebeurtenis op zondag “China’s 9/11”. De buitenlandse media pikten het nieuws snel op, maar China reageert nu verontwaardigd op de manier waarop deze verslag doen.

  • © Chris & Lara Pawluk (Flickr) Oeigoeren zijn een islamitische minderheidsgroep van Turkse en Mongoolse afkomst. De meerderheid woont in Xinjiang, in het noordwesten van China, en leeft onder de armoedegrens. © Chris & Lara Pawluk (Flickr)

‘De goed georganiseerde aanval is geen zaak van etniciteit of religie, maar is er een van terrorisme, met linken naar terroristische krachten in het buitenland,’ citeerde het Chinese staatpersagentschap Xinhua maandag een van de leden van het National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC).

Volgens het persagentschap vonden de autoriteiten vlaggen die de aanval plaatsen bij terroristen uit Xinjiang, een regio in het noordwesten van China waar al een aantal jaren problemen zijn rond etnisch activisme onder de Oeigoerse bevolking.

Woensdag voegden Chinese autoriteiten daaraan toe dat de plegers van de aanslag in het treinstation waren om in het buitenland opleidingen te volgen tot jihadistische strijders. Het door het Amerikaanse Congres gefinancierde Radio Free Asia heeft het over in het nauw gedreven vluchtelingen die in hun pogingen om China te verlaten eerder werden gedwarsboomd aan de grens met Laos.

Getuigen in officiële Chinese media spreken over tien personen die met messen de aanwezigen aanvielen. Vier van de daders werden door de ordediensten neergeschoten, een van hen is gearresteerd.

De Chinese president Xi Jinping beloofde in de Chinese kranten aan de bevolking alles in het werk te zetten om de terroristen te vinden en te straffen. Tot nu toe blijft hun identiteit wel onbekend.

Scheefgetrokken Westerse berichtgeving

Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), veroordeelde het geweld op Chinese burgers, maar uitte vooral zijn medeleven naar de familie van de slachtoffers en hoopt op een berechting van de juiste daders.

Opschudding op sociale media in China ontstond vooral toen de Amerikaanse ambassade in Peking enkel sprak van een “verschrikkelijke en zinloze daad van geweld”, en deze visie pas aanpaste op maandag. De VN-Veiligheidsraad betuigde in een persverklaring zondagavond wel zijn steun na de “terroristische aanval”.

Westerse nieuwsmedia zoals CNN en the New York Times stelden zich vragen bij de beschuldigingen van separatisten uit de Oeigoerse minderheidsgroep. Ze plaatsten daarom de term “terroristen” tussen aanhalingstekens of gebruikten enkel het begrip “aanvallers”.

Hier wringt het schoentje volgens de krant The People’s Daily, ook gelieerd aan de Chinese Communistische Partij, want dit was ‘oneerlijk en leek gemotiveerd door bijbedoelingen.’

‘Grinniken op een begrafenis’

De Chinese Global Times is ervan overtuigd dat CNN door het linken van gebeurtenissen in 2009 en 2012 het bloedbad van 1 maart minimaliseert, en na de veroordeling van de VN-Veiligheidsraad dus zijn geloofwaardigheid verloren heeft.

Volgens de Chinese kranten zijn de feiten duidelijk, en hanteren westerse media en de Verenigde Staten dubbele standaarden:

‘Wanneer een dergelijke situatie zich zou voordoen in Amerika … zouden ze zo terughoudend zijn over het beschrijven van de moordenaars als “terroristen”? Vooroordelen zijn al lang diepgeworteld onder de Amerikaanse waarnemers wanneer het kwesties met betrekking tot Xinjiang zijn.’

Sinds 11 september 2001 voert China zijn eigen “war on terror”, en drijft men de repressie tegen de Oeigoeren op. Volgens de Chinese overheid staat de islamitische groep in contact met trainingskampen van terroristische groeperingen in Pakistan en Afghanistan. De veiligheidsmaatregelen werden al in de hele regio aangescherpt, en de aantijgingen dienden volgens verdedigers van de Oeigoeren als dekmantel voor discriminatie van de Oeigoerse bevolking.

Oeigoerse leiders veroordeelden de aanvallen van zaterdag, maar woordvoerder van het Wereld Oeigoeren Congres (WUC) Dilshit Rexit uit ook zijn vrees voor nog meer repressieve maatregelen omwille van de onduidelijke Chinese berichtgeving:

‘China moet het incident transparant behandelen; de gebeurtenissen mogen niet dienen als een nieuw politiek excuus voor ernstige discriminatie of een onderdrukkend beleid.’

‘Islamitische minderheden remmen stabiliteit’

Een afgevaardigde van het National People’s Congress (NPC) vertelde Xinhua maandag dat ‘het doel van de terroristen is om aan te zetten tot haat en onenigheid tussen verschillende etnische groepen, om zo de stabiliteit van het land te saboteren.’ Al 65 jaar worden de Oeigoeren, een volk van Turkse en Mongoolse afkomst, onder druk gezet door de Chinese overheid.

Na de oprichting van de Chinese Volksrepubliek migreerden Han-Chinezen naar de grondstofrijke regio waar de Oeigoeren zich hadden gevestigd: momenteel maken zij meer dan 40 procent van de bevolking uit. Deze migratie zorgde voor moderniseringen, die botsen met de traditionele levenswijze van het vroegere nomadenvolk. Een deel van de bevolking wil dan ook graag onafhankelijkheid.

Meer achtergrondinformatie over de situatie in Xinjiang, is te vinden in een eerder MO* artikel (8 juli 2013).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.