Kan Tsjernobyl duurzame en goedkope zonne-energie leveren?

Sinds de kernramp in 1986 is rondom de centrale van Tsjernobyl een spergebied van 1000 vierkante kilometer afgebakend. De straling maakt landbouw of houtkap te gevaarlijk, maar de Oekraïense regering wil er wel een van de grootste zonneparken ter wereld installeren om hernieuwbare energie te oogsten.

  • © Charlie Hasselhoff (CC BY-ND 2.0) © Charlie Hasselhoff (CC BY-ND 2.0)

De Britse krant The Guardian kon een presentatie voor investeerders inkijken waarin het plan uit de doeken wordt gedaan. Oekraïne wil er een zonnepark bouwen van 6000 hectare, goed voor een capaciteit van 1 gigawatt. Het park zou in zes maanden tijd gebouwd kunnen worden.

In een interview met het financiële persbureau Bloomberg zei de Oekraïense minister van Ecologie Ostap Semerak dat twee Amerikaanse investeerders en vier Canadese energiebedrijven interesse hebben getoond.

‘De site heeft echt een goed potentieel voor hernieuwbare energie’, zegt Semerak. ‘Er zijn al hoogspanningsleidingen die voor de kerncentrale werden gebruikt, de grond is er erg goedkoop en we hebben personeel dat opgeleid is om in energiecentrales te werken.’

Vrij van Rusland

Oekraïne slaat twee vliegen in één klap, want meer hernieuwbare energie is ook een manier om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

De Europese Ontwikkelingsbank waarschuwt echter voor teveel optimisme rond het project. De uitvoering daarvan is ‘nog niet imminent’, zegt de bank.

Het moet betaalbaar en winstgevend zijn en aan de hoogste milieustandaarden voldoen vooraleer de bank er haar schouders onder zet, zei een woordvoerder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift