Oliebedrijven lobbyen tegen strengere regels

Nieuws

Oliebedrijven lobbyen tegen strengere regels

Joren Gettemans

20 april 2011

De Europese voorstellen voor strengere  richtlijnen voor boorplatformen stuiten op verzet van verschillende lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Na de olieramp met de Deepwater Horizon gingen ook in de Europese Unie stemmen op om de richtlijnen voor boringen op grote diepte te verstrengen. Een voorstel van de Europese commissaris voor Energie, Günther Oettinger, bevat onder meer de verplichting voor bedrijven om kwaliteitsmateriaal te gebruiken in onderdelen zoals de blowout preventer, het mechanisme dat het bij de Deepwater Horizon liet afweten.

Bij boringen in de diepzee moet een oliemaatschappij bovendien op voorhand bewijzen dat ze in staat is om een mogelijk lek op te ruimen, en moet ze een noodplan klaarhebben. Ook de limieten voor schadevergoedingen worden uitgebreid.

De strenge regels zouden gelden voor alle boringen tot driehonderd kilometer uit de kust, dat zijn nagenoeg alle oliebronnen in Europese wateren. Oliemaatschappijen zouden de overheid voortaan ook op de hoogte moeten brengen van elk accident, hoe klein ook.

Verzet

De nieuwe regels zouden in juli officieel voorgesteld worden, maar milieuorganisaties waarschuwen dat oliebedrijven een harde lobbycampagne hebben opgezet om de maatregelen af te zwakken. Met name de bepaling dat Europese bedrijven zich ook buiten Europa aan de richtlijnen te houden hebben, stuit op verzet.

Voor de nieuwe richtlijnen van kracht kunnen worden, moeten ze goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement, en die procedure kan nog twee jaar aanslepen.