450 oma's starten klimaatzaak tegen Zwitserse overheid

Vierhonderdvijftig Zwitserse oma’s hebben een klacht ingediend tegen de Zwitserse overheid omdat die onvoldoende doet tegen de klimaatverandering. Daardoor zondigt die tegen de eigen grondwet, zeggen ze.

  • @ Ruth Govaert 450 Zwitserse ‘KlimaSeniorinnen’ hebben een klacht ingediend tegen de Zwitserse overheid @ Ruth Govaert

Dat de 450 Zwitserse ‘KlimaSeniorinnen’ niet over een nacht ijs gingen, blijkt uit hun aanklacht van maar liefst 150 pagina’s. Daarin voeren ze aan dat de Zwitserse Bondsstaat te weinig doet voor de bescherming van het klimaat, en daarmee mens en milieu in gevaar brengt.

Dat is in strijd met de Zwitserse grondwet, argumenteren ze, die de bescherming van mens en milieu vooropstelt. De aanklacht stelt ook dat senioren en vrouwen tot de meest kwetsbare groepen behoren voor de gevolgen van de klimaatverandering in Europa, met name hittegolven.

Dat de 450 Zwitserse ‘KlimaSeniorinnen’ niet over een nacht ijs gingen, blijkt uit hun aanklacht van maar liefst 150 pagina’s. 

Uit studies blijkt dat zij een grotere kans lopen om ziek te worden of te overlijden door de gevolgen van uitdroging, hartfalen, en hart- en vaatziekten.

Maar de vrouwen maken zich niet enkel zorgen over zichzelf, zeggen ze. Als de overheid niet snel actie onderneemt, zullen de volgende generaties met de rampzalige gevolgen van de klimaatverandering te maken krijgen, waaronder hittegolven, droogte, watertekort, mislukte oogsten en extreem weer.

De Zwitserse zaak is niet de eerste in haar soort: na het succes van de klimaatzaak in Nederland werden in verschillende landen ter wereld gelijkaardige zaken opgestart, ook in België.

Vorige maand nog daagden Greenpeace en de Noorse ngo Natuur & Jeugd de Noorse regering voor de rechter vanwege nieuwe olie- en gasboringen in de Barentszzee.

Ook in de VS zijn het jongeren die de federale overheid ter verantwoording roepen. Zij voeren aan dat uitstootnormen gebaseerd moeten worden op de wetenschap, om te voorkomen dat hun rechten als burgers geschonden worden.

Op de Filipijnen hebben overlevenden van orkanen op hun beurt met succes de Mensenrechtencommissie van de VN verzocht om een onderzoek te starten naar de verantwoordelijkheid van olie- en steenkoolbedrijven in de ramp.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.