Onderzoek naar ontvoerde Japanners opnieuw geopend

Dertien Japanners werden tijdens de Koude Oorlog door Noord-Korea ontvoerd, waarvan slechts vijf naar huis terugkeerden. In Zweden zijn beide landen tot een akkoord gekomen en Noord-Korea heropent het onderzoek naar de ontvoerde Japanners. In ruil zal het land mogelijk humanitaire hulp krijgen van Japan.

  • @CC Roman Harak CC BY-SA 2.0 Standbeeld van Kim Il-Sung @CC Roman Harak CC BY-SA 2.0
  • @CC cmccain202dc CC BY-NC-SA 2.0 Barack Obama met de ouders van Megumi Yokota @CC cmccain202dc CC BY-NC-SA 2.0
  • @CC Roman Harak CC BY-SA 2.0 Noord-Koreanen zwaaien naar de camera @CC Roman Harak CC BY-SA 2.0

Het akkoord kwam er na de derde ronde van intergouvernementele gesprekken in Stockholm. Volgens kabinetssecretaris Yoshihide Suga richt Noord-Korea een commissie op voor het onderzoek, en zal Japan op de hoogte gehouden worden.

Yoshihide Suga zei ook dat Japan zal overwegen om humanitaire hulp te sturen als het onderzoek goed gaat. Tokyo zal dan de reisrestricties stopzetten en Noord-Koreaanse schepen met humanitaire missies toelaten in Japanse havens. Dit zou niet ingaan tegen de sancties die de Verenigde Naties aan Noord-Korea heeft opgelegd. Noord-Korea zal ook op zoek gaan naar het stoffelijk overschot van Japanners die rond 1945 op Noord-Koreaans grondgebied zijn overleden en onderzoeken of ze familie hebben in het land.

Gekidnapt naar Noord-Korea

Noord-Korea gaf in 2002 toe dertien Japanners ontvoerd te hebben, waarvan vijf nog in leven waren. De overlevenden mochten met hun kinderen naar Japan terugkeren. De volksrepubliek liet hen gaan onder voorwaarde dat ze na twee weken terug naar Noord-Korea zouden keren, maar de ontvoerden bleven in Japan.

Japan gelooft niet dat de overige ontvoerden inderdaad overleden zijn. Daarbij wordt Noord-Korea ervan verdacht nog honderden vermiste Japanners binnen de landgrenzen te hebben. Ook is Japan niet tevreden met de verklaringen over de ontvoerde Japanners, terwijl Noord-Korea blijft volhouden dat de ontvoeringsproblematiek al opgelost is.

Gezicht van de ontvoeringen

Eén van de bekendste ontvoerde Japanners is Megumi Yokota. Op dertienjarige leeftijd werd ze op weg van school naar huis meegenomen  naar Noord-Korea. Haar ouders startte een campagne om haar terug in Japan te krijgen en met de nodige media-aandacht werd Megumi het gezicht van de bilaterale spanningen tussen Japan en de Democratische Volksrepubliek Korea.

Volgens Noord-Korea trouwde Megumi met ontvoerde Zuid-Koreaan Young Nam Kim en kreeg een dochter, Eun Gyong Kim. Ze zou in 1994 zelfmoord gepleegd hebben. Noord-Korea stuurde in 2004 het gecremeerde stoffelijk overschot naar Japan, maar een DNA-test wees al snel uit dat het niet van Megumi’s lichaam  was.

De ouders van Megumi mochten eerder deze maand hun kleindochter en achterkleindochter ontmoeten in Mongolië. Ze spraken niet met Eun Gyong over de mogelijke dood van Megumi, omdat hun kleindochter mogelijk niet over Megumi mocht spreken en ze de politieke problemen niet ter sprake wilden brengen. Toch gelooft het koppel dat Megumi nog in leven is en hopen ze dat hun dochter en haar familie ooit terug naar Japan kunnen keren.
Of de ontmoeting een politieke lading zal krijgen, weten ze niet. “Het was enkel een ontmoeting met gewone grootouders”, klinkt het. Volgens een expert is de leeftijd van het koppel de grootste reden waarom Pyongyang hen toestond om alsnog hun familie te ontmoeten.

Niet enkel in Japan

De schatting op het aantal ontvoerde Japanners ligt tussen 13 en 19 mensen, maar volgens NARKIN (National Association for the Rescue of Japanese Kidnapped by North Korea) zijn zo’n honderd Japanners gekidnapt.

Op de slahtofferlijst van NARKIN staan ook mensen uit China, Roemenië, Thailand, Maleisië, Singapore en Jordanië. Vooral Zuid-Koreanen werden al naar de Volksrepubliek ontvoerd. Ook Europeanen staan op de lijst, een Libanees die een jaar na zijn ontvoering in 1978 wist te ontsnappen ontmoette in een spionnenkamp drie Fransen, drie Italianen en twee Nederlanders.

Diplomatische troef

Japanse experten geloven dat Pyongyang weet waar de ontvoerde Japanners zijn, maar hen in het land houdt als een diplomatische troef tegenover Japan. Mogelijk wil Noord-Korea nu de relaties met Japan verbeteren, wat het land economische voordelen zou opleveren. Het is ook uitzonderlijk dat de gesprekken plaats vonden in Zweden, normaal gebeuren die in buurlanden als China en Mongolië.

Volgens een anonieme, Japanse ambtenaar zijn de slechte relaties met China hier de reden voor. “Noord-Korea wil blijkbaar ver van China ernstige gesprekken voeren, nu dat de relatie met China bergafwaarts gaat.” Noord-Korea’s relatie met China gaat niet goed door de nucleaire wapens in het land. Ook Japan heeft geen goede banden met China door zijn koloniale oorlogsverleden. “Als je de huidige omstandigheden bekijkt, is het voor beide landen het goede moment om elkaar te benaderen”, zegt Sachio Nakato, professor Internationale Relaties aan de Ritsumeikan Universiteit in Kyoto.

Noord-Korea had al in 2008 beloofd het onderzoek te heropenen, maar de onderhandelingen liepen mis na het ontslag van toenmalig eerste minister Yasuo Fukuda.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.