Ontheemde Haïtianen boycotten verkiezingen

Nieuws

Ontheemde Haïtianen boycotten verkiezingen

Judith Scherr

30 september 2010

Meer dan een miljoen Haïtianen leeft nog in opvangkampen, na de aardbeving van 12 januari. Veel ontheemden zeggen niet te gaan stemmen bij de verkiezingen van 28 november.

Verkopers die met hun spullen venten bij het voetbalstadion in Port-au-Prince, zeggen weinig vertrouwen te hebben in de verkiezingen en activisten van Fanmi Lavalas, de partij van voormalig president Jean-Bertrand Aristide die is uitgesloten van de verkiezingen, noemen de stemming een schijnvertoning. Alleen in de middenklasse zijn mensen positiever over de verkiezingen.

In kamp Noailles, net buiten de hoofdstad Port-au-Prince, blijkt uit een rondvraag dat vrijwel niemand van plan is te gaan stemmen. Een nieuwe president moet zorgen voor scholen en werk, maar de meeste mensen “komen met plannen die niet werken”, zegt een bewoner.

Eric verkoopt kleding uit de Verenigde Staten in het centrum van Port-au-Prince. De zaken gaan slecht. Mensen hebben geen geld om kleding te kopen, zegt hij. Van de verkiezingen verwacht hij niet veel. “Daar wordt het land niet beter van. Onze problemen worden niet opgelost met verkiezingen.”

Smoorhete tenten

David Bazil woont in Barbancourt2, vlakbij de internationale luchthaven van Port-au-Prince. In het kamp verblijven 310 gezinnen in smoorhete tenten en onder dekzeilen van wisselende kwaliteit. Tussen de tenten loopt een waterstroom van regen- en douchewater, dat uitmondt in een muggenplas. Enkele gezinnen wonen direct naast de plas.

Stinkende latrines wachten op het bedrijf dat ze schoon moet maken. Bovendien wil de eigenaar van de grond zijn land terug. Bazil, vice-voorzitter van de kampraad, verwacht niet veel van een nieuwe regering. “Gezien de situatie hier in het kamp, zien we niet in waarom we zouden moeten stemmen. We hebben nu problemen en die moeten nu opgelost worden. Politici doen alleen maar beloften over de toekomst. Daar kunnen we niet op wachten.”

Een andere, grote groep Haïtianen die zeer waarschijnlijk niet zal stemmen, zijn de leden van Fanmi Lavalas, de partij van voormalig president Aristide. Hij werd in 2004 afgezet tijdens een staatsgreep waarbij de Verenigde Staten, Frankrijk en Canada betrokken waren. Aristide  verblijft momenteel in Zuid-Afrika.

Fanmi Lavalas, dat tot nu toe alle verkiezingen waaraan het mocht meedoen won, werd dit jaar uitgesloten van de verkiezingen omdat de ingediende documenten niet zouden kloppen. Fanmi Lavalas beschuldigt president Rene Préval van het manipuleren van de verkiezingen. Hij zou de kiesraad persoonlijk hebben samengesteld, terwijl de grondwet zegt dat dit via een democratisch proces moet.