Goedkope ontstekingsremmer overal in Afrika te koop

Ontstekingsremmer vermindert complicaties tuberculose bij hiv

Yale Rosen CC BY-SA 2.0

 

Een goedkope ontstekingsremmer vermindert de kans op tbc-complicaties bij mensen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Hiv verzwakt het immuunsysteem en maakt mensen vatbaarder voor andere infecties. In Afrika ten zuiden van de Sahara is dat vooral tuberculose, en bovendien blijken patiënten vaak te verslechteren als ze met hiv-remmers beginnen kort na de start van de tuberculosebehandeling. Die achteruitgang wordt veroorzaakt door de zogenaamde TB-IRIS-ontstekingsreactie. Een kwart van de patiënten belandt met complicaties in het ziekenhuis.

Derde minder complicaties

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit van Kaapstad hebben nu in een studie vastgesteld dat dit gedeeltelijk kan voorkomen worden met prednison, een goedkope ontstekingsremmer die in Afrika overal beschikbaar is. 

‘Het is belangrijk mensen met tuberculose wiens immuunsysteem verzwakt is, zo snel mogelijk antiretrovirale middelen te geven

Bij patiënten die prednison kregen, daalde het aantal complicaties met 30 procent. Als de ontsteking toch optrad, dan was deze vaak minder ernstig.

Het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine publiceerde de studieresultaten deze week.

‘Onderzoek toonde aan dat het belangrijk is om mensen met tuberculose wiens immuunsysteem verzwakt is, zo snel mogelijk antiretrovirale middelen te geven, zegt Lut Lynen, hoofd Departement Klinische Wetenschappen aan het ITG. ‘Jammer genoeg zijn het net die mensen die een hoger risico hebben op een TB-IRIS-complicatie, en die wordt door de patiënt dikwijls ervaren als een falen van de behandeling. Met prednison kunnen we dit gedeeltelijk vermijden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift