Tienduizenden mensen hebben dringend hulp nodig.

“Onzichtbare” crisis in Mozambique door geweld en extreem weer

Climate Centre / Denis Onyodi / Flickr (CC BY-NC 4.0)

Gombe, de meest recente tropische cycloon, trof begin maart meer dan 736.000 mensen. (Op de foto: mensen waden door het water na de doortocht van cycloon Idai in 2019.)

Het geweld in Mozambique houdt aan, en daarbovenop komen nog eens cyclonen. Die combinatie veroorzaakt een humanitaire crisis die grotendeels onzichtbaar blijft voor de wereld, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tienduizenden mensen hebben dringend hulp nodig.

Het noorden van Mozambique is sinds begin dit jaar al geteisterd door vijf tropische stormen en cyclonen. Die hebben duizenden gezinnen getroffen, onder wie heel wat mensen die al ontheemd zijn door het aanhoudende geweld in de regio.

Gombe, de meest recente tropische cycloon, trof begin maart meer dan 736.000 mensen. Een UNHCR-missie stelde de zware schade vast die cycloon Gombe er had aangericht: huizen zijn weggespoeld; scholen, ziekenhuizen en infrastructuur zijn zwaar beschadigd of vernield.

Geweld

Het extreme weer vormt komt bovenop het aanhoudende geweld in het noorden van Mozambique. Alleen al dit jaar zijn zesduizend mensen als nieuwe ontheemden geregistreerd na een heropflakkering van het conflict in de provincies Cabo Delgado en Niassa.

Het geweld maakt het voor de VN en humanitaire organisaties moeilijker om de mensen in nood te bereiken. En de ontheemden zijn extra kwetsbaar voor het extreme weer. Zo beschadigde cycloon Gombe 80 procent van de opvangcentra in het vluchtelingenkamp Corrane. Meer dan 27.000 vluchtelingen hebben er dringend hulp nodig.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift