Transitie van voedselhulp naar onafhankelijke voedselproductie onder druk

Oogsten in Zuid-Soedan gehalveerd

MoEbeid / Wikimedia (CC BY 2.0)

Voedselbedeling in Zuid Soedan (februari 2020). De mislukte oogsten in 2020 en de aanhoudende conflicten, geweld en overstromingen maken het moeilijk voor tienduizenden gezinnen om te overleven, zeker nu het droge seizoen begint.

In negen van de tien districten in Zuid-Soedan is de oogst vorig jaar gehalveerd, blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis. Een combinatie van conflicten, geweld en klimaatschokken maakt de situatie levensbedreigend voor honderdduizenden Zuid-Soedanezen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) interviewde meer dan 4000 mensen in het land om voorbije hulpcampagnes te evalueren. Daarbij werden onder meer zaden en landbouwmateriaal uitgedeeld om de bevolking zelfredzaam te maken.

‘De mensen zijn het zat om afhankelijk te zijn van hulp’

Maar die transitie blijkt bijzonder moeilijk, zegt directeur-generaal Robert Mardini, die het land bezocht.

‘De mensen zijn het beu om afhankelijk te zijn van hulp’, zegt Mardini. ‘Ze willen waardig leven en voor zichzelf en hun gezinnen zorgen. Maar uit onze bevraging blijkt dat de combinatie van klimaatschokken en aanhoudend conflict en gewapend geweld het voor de gemeenschappen buitengewoon moeilijk maken om de transitie te maken van voedselhulp naar onafhankelijke voedselproductie.’

Droge seizoen

De mislukte oogsten in 2020 en de aanhoudende conflicten, geweld en overstromingen maken het moeilijk voor tienduizenden gezinnen om te overleven, zeker nu het droge seizoen begint. In sommige staten is het risico op honger nog groter omdat duizenden mensen hun huizen zijn ontvlucht en door de aanhoudende conflicten ook gewassen en vee verloren hebben.

‘De pandemie komt nog eens bovenop die al zeer kwetsbare situatie’, zegt Mardini. ‘Het is een bijkomende zorg voor gemeenschappen die al met meerdere ontberingen worden geconfronteerd, vaak gedurende jaren of zelfs decennia. De pandemie vergroot de bestaande kwetsbaarheden, vooral in de gezondheidszorg, die al is verzwakt door decennia van conflicten en gewapend geweld.’

Een nieuwe uitbraak van geweld zou de kans op onmiddellijke, levensbedreigende voedseltekorten nog vergroten voor honderdduizenden Zuid-Soedanezen, waarschuwt het Rode Kruis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.