Oogsten in Zuid-Soedan gehalveerd

Nieuws

Transitie van voedselhulp naar onafhankelijke voedselproductie onder druk

Oogsten in Zuid-Soedan gehalveerd

Oogsten in Zuid-Soedan gehalveerd
Oogsten in Zuid-Soedan gehalveerd

IPS

09 maart 2021

‘De mensen in Zuid-Soedan zijn het beu om afhankelijk te zijn van hulp.' Maar klimaatschokken en aanhoudend geweld maken dat bijzonder moeilijk. Zo is in negen van de tien districten in Zuid-Soedan de oogst vorig jaar gehalveerd, blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis.

MoEbeid / Wikimedia (CC BY 2.0)

Voedselbedeling in Zuid Soedan (februari 2020). De mislukte oogsten in 2020 en de aanhoudende conflicten, geweld en overstromingen maken het moeilijk voor tienduizenden gezinnen om te overleven, zeker nu het droge seizoen begint.

MoEbeid / Wikimedia (CC BY 2.0)

In negen van de tien districten in Zuid-Soedan is de oogst vorig jaar gehalveerd, blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis. Een combinatie van conflicten, geweld en klimaatschokken maakt de situatie levensbedreigend voor honderdduizenden Zuid-Soedanezen.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) interviewde meer dan 4000 mensen in het land om voorbije hulpcampagnes te evalueren. Daarbij werden onder meer zaden en landbouwmateriaal uitgedeeld om de bevolking zelfredzaam te maken.

‘De mensen zijn het zat om afhankelijk te zijn van hulp’

Maar die transitie blijkt bijzonder moeilijk, zegt directeur-generaal Robert Mardini, die het land bezocht.

‘De mensen zijn het beu om afhankelijk te zijn van hulp’, zegt Mardini. ‘Ze willen waardig leven en voor zichzelf en hun gezinnen zorgen. Maar uit onze bevraging blijkt dat de combinatie van klimaatschokken en aanhoudend conflict en gewapend geweld het voor de gemeenschappen buitengewoon moeilijk maken om de transitie te maken van voedselhulp naar onafhankelijke voedselproductie.’

Droge seizoen

De mislukte oogsten in 2020 en de aanhoudende conflicten, geweld en overstromingen maken het moeilijk voor tienduizenden gezinnen om te overleven, zeker nu het droge seizoen begint. In sommige staten is het risico op honger nog groter omdat duizenden mensen hun huizen zijn ontvlucht en door de aanhoudende conflicten ook gewassen en vee verloren hebben.

‘De pandemie komt nog eens bovenop die al zeer kwetsbare situatie’, zegt Mardini. ‘Het is een bijkomende zorg voor gemeenschappen die al met meerdere ontberingen worden geconfronteerd, vaak gedurende jaren of zelfs decennia. De pandemie vergroot de bestaande kwetsbaarheden, vooral in de gezondheidszorg, die al is verzwakt door decennia van conflicten en gewapend geweld.’

Een nieuwe uitbraak van geweld zou de kans op onmiddellijke, levensbedreigende voedseltekorten nog vergroten voor honderdduizenden Zuid-Soedanezen, waarschuwt het Rode Kruis.