Ook eeuwig jong Latijns-Amerika vergrijst


Fabiana Frayssinet (IPS)
05 december 2014
Ook het eeuwig jonge Latijns-Amerika vergrijst. De levensverwachting neemt toe, het aantal geboortes neemt af. Maar de regio wil die demografische revolutie niet zien, zeggen experten.
Latijns-Amerikaanse gezinnen krijgen deze eeuw opvallend minder kinderen. Tegelijk groeit het aandeel van de ouderen, zegt een nieuw rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal), een VN-instantie.
‘De vergrijzing is goed nieuws omdat het betekent dat de levensverwachting en de levenskwaliteit verbetert’, zegt de Argentijnse María Julieta Oddone, directeur van het Programma Veroudering en Samenleving van de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen.
2,2 kinderen per vrouw
De levensverwachting steeg van 55,7 jaar in de periode 1950-1955 naar 74,7 jaar in 2010-2015. In de jaren vijftig zat Latijns-Amerika tien jaar onder het gemiddelde van de rijke landen, nu is dat verschil teruggelopen tot vijf jaar.
Het Latijns-Amerikaanse geboortecijfer was vroeger een van de hoogste ter wereld, met bijna zes kinderen per vrouw. Nu is dat gedaald tot 2,2 kinderen per vrouw, dat is zelfs iets lager dan mondiale gemiddelde van 2,3.
De wetenschappelijke wereld blijft de vergijzing negeren, zegt Oddone. ‘Het idee dat we een jonge samenleving zijn overheerst nog steeds.’ Pas als de wetenschap de nieuwe uitdagingen bekijkt, kan ook het beleid van de overheid veranderen.
Huis verkopen
Veel oudere Latijns-Amerikanen verarmen en worden zo kwetsbaarder.
Zo moeten de Latijns-Amerikaanse overheden hun medische verzorging meer afstemmen op het toenemende aantal ouderen. Families moeten meer ondersteuning krijgen om voor hun ouderen te zorgen. En ouderen kunnen een actievere rol krijgen bij de zorg van hun kleinkinderen, zegt Oddone.
Veel oudere Latijns-Amerikanen verarmen en worden zo kwetsbaarder. Doordat ze langer leven maar minder kinderen hebben, moeten ze soms hun huis verkopen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Minder productiviteit
Andrés Hatum, expert van IAE Business School, is nog pessimistischer. ‘Doordat er minder jonge mensen zijn, veroudert de actieve bevolking. Dat betekent minder productiviteit, minder talenten, minder ingenieurs en bestuurders met ervaring.’
In de plaats van zoveel nieuwe universiteiten op te richten voor jongeren zou men beter academische centra creëren waar oudere volwassenen zich kunnen bijscholen, zegt Hatum.
De Cepal ziet in het dalende aantal kinderen en jongeren net een kans om het onderwijs uit te breiden en te verbeteren.