Oorlog in Irak belemmert grensverkeer tussen Mexico en VS

Nieuws

Oorlog in Irak belemmert grensverkeer tussen Mexico en VS

Diego Cevallos

31 maart 2003

De oorlog tegen Irak lijkt erg dichtbij aan de grens tussen Mexico en de VS. Bijkomende veiligheidsmaatregelen in de VS maken reizigers, exporteurs en kandidaat-immigranten uit Mexico het leven zuur.

Wie de VS binnenreist via de Mexicaanse grens, heeft het gevoel een conflictgebied binnen te komen, zegt Guillermo Alonso, een onderzoeker van het Colegio de la Frontera Norte, een Mexicaanse onderzoeksinstelling die de migratie van Mexico naar de VS bestudeert. De VS, het land van de vrijheid, passen grenscontroles toe waarop vroeger de communistische landen een patent hadden.

De VS bewaken de 3.200 kilometer lange grens tussen de twee landen al sinds begin de jaren 90 nauwgezet om illegale immigratie tegen te gaan. Het verkeer aan de grensovergangen wordt gecontroleerd; de rest van de grens is afgezet met omheiningen met bewegingsmelders en camera’s waarlangs ijverig gepatrouilleerd wordt. Nu zijn de controles aan de grensposten nog verscherpt. De Amerikaanse grenswacht onderwerpt alle voertuigen die de VS willen binnenrijden aan een grondig onderzoek waarbij speurhonden en detectoren worden ingezet. Een titanenwerk, want 80 procent van de handel tussen de VS en Mexico wordt afgewikkeld via de weg. Elk jaar steken 4,3 miljoen vrachtwagens de grens tussen de twee landen over. Als de controles blijven aanhouden, zal de handel tussen Mexico en de VS tot stilstand komen, vreest María Rosas, een onderzoekster van de Autonome Universiteit van Mexico.

De Mexicanen die naar de VS willen migreren, hebben nu nog meer schrik van de spitsroedenloop die hun aan de grens en later ook in de VS zelf wacht. Volgens Alma Maquitico, assistent-directeur van de mensenrechtenorganisatie Red Fronteriza por los Derechos Humanos, worden nieuw aangekomen Mexicanen in de VS niet langer alleen bekeken als illegale immigranten, maar ook als potentiële terroristen. Aan de grens zouden kandidaat-migranten openlijk of verdoken gediscrimineerd worden.

De Mexicaanse regering geeft toe dat er problemen zijn aan de grensovergangen, maar stelt dat de nieuwe controles afgesproken zijn met Washington in het kader van de strijd tegen het terrorisme. Ze zegt dat er maatregelen voorbereid worden om de grensoverschrijdende handel weer vlotter te laten verlopen. President Vicente Fox heeft ook een voorlichtingscampagne in de Amerikaanse media aangekondigd om een positievere indruk te doen ontstaan over Mexicaanse migranten en mogelijke xenofobe reacties tegen te gaan omdat Mexico zich heeft uitgesproken tegen een offensief in Irak zonder goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad.

Er leven meer dan 20 miljoen Mexicaanse migranten in de VS.