‘Alle mensen die Oekraïne ontvluchten, moeten toegang krijgen tot een leven in veiligheid’

Oproep 23 ngo’s: ‘EU, kom beloftes aan Oekraïense vluchtelingen na’

Matt Brown (CC BY 2.0)

Een groep van meer dan twintig ngo’s roept de EU-landen op om de beloftes na te komen die ze hebben gedaan op het gebied van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 

Drieëntwintig ngo’s dringen er in een gezamenlijke verklaring bij de EU-landen op aan om hun toezeggingen op het gebied van vluchtelingenhulp waar te maken. De oproep, van onder meer Oxfam, Action Aid International, Amnesty International, Care International en Human Rights Watch, komt voorafgaand aan een bijeenkomst van EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Brussel. 

Die bijeenkomst gaat over de uitvoering van materiële en financiële steun aan de lidstaten, de monitoring en coördinatie van verplaatsingen binnen de EU, de opvang van vluchtelingen uit Moldavië, controle aan de buitengrenzen en veiligheidskwesties. 

Verdeling van verantwoordelijkheden

In de verklaring roepen de ngo’s de EU-landen op om een effectieve verdeling van verantwoordelijkheden te coördineren, waarbij lessen uit eerdere migratiecrises worden meegenomen. 

‘Mensen die Oekraïne ontvluchten, moeten Europese landen op een veilige manier kunnen bereiken.’

Inmiddels zijn al miljoenen mensen Oekraïne ontvlucht, van wie de meesten zich in buurlanden als Polen, Moldavië en Roemenië bevinden. Veel van deze landen bereiken nu hun grens van het aantal mensen dat ze kunnen ontvangen.

De ngo’s vinden dat de EU-landen snel hun middelen moeten vergroten voor een snellere en veilige herverdeling in de hele EU. Daarmee moet een herhaling van eerdere problemen voorkomen worden: mensen die lange perioden in vluchtelingenkampen doorbrengen, kwetsbaar voor bijvoorbeeld mensenhandel en zonder toegang tot doktersbezoek en andere basisrechten.  

‘De snelheid waarmee de EU en de EU-landen hebben samengewerkt voor nieuwe regels die de Oekraïense bevolking het recht geven om drie jaar in de EU te wonen en te werken, is prijzenswaardig’, zegt EU-migratiedeskundige bij Oxfam Stephanie Pope. ‘Net als de overweldigende steun van de Europese bevolking. Dit markeert een keerpunt in de reactie van de EU op migratie.’ 

‘Maar het is nu tijd voor de EU-landen om samen te werken om hun toezeggingen in de praktijk te brengen. Mensen die Oekraïne ontvluchten, moeten Europese landen op een veilige manier kunnen bereiken. Europa moet de coördinatie van een snelle en veilige herverdeling van mensen uit buurlanden, inclusief niet-EU-landen zoals Moldavië, naar EU-landen opvoeren. Alleen zo kunnen, samen met de zorg voor een adequate en waardige opvang, alle mensen die Oekraïne ontvluchten toegang krijgen tot een leven in veiligheid.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.