Organisatie van Zuid-Afrikaanse landen scherp voor machtsgreep in Madagaskar

Nieuws

Organisatie van Zuid-Afrikaanse landen scherp voor machtsgreep in Madagaskar

Bram Brusselmans

02 april 2009

Op een bijeenkomst van de Southern African Developement Community (SADC) in Swaziland werd Madagaskar voor onbepaalde tijd geschorst en kreeg het noodlijdende Zimbabwe meer dan acht miljard dollar hulp toegezegd.

De leden van de SADC, een intergouvernementele organisatie, die 15 zuidelijk Afrikaanse landen verbindt, kwamen maandag in Lozitha samen voor een noodberaad over de crisis in Madagaskar en over een mogelijk hulppakket aan Zimbabwe.

Persoonlijk voordeel

De Afrikaanse wereld veroordeelde de machtsovername door Andry Rajoelina in Madagaskar, wat resulteerde in  een schorsing uit de Afrikaanse Unie. Tien dagen later volgt de SADC dus haar voorbeeld. De leiders nemen eisen de herinstallatie van (ex-) president Marc Ravalomanana.
Rajoelina is echter onvermurwbaar. Toen hij maandag de pers toesprak was hij niet verrast door de sanctie van de SADC. “De sancties komen niet als een verrassing, maar ons lidmaatschap was uiteindelijk meer een persoonlijk dan een publiek voordeel”, aldus Rajoelina in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian.

100 dollar

Naast de kwestie in Madagaskar bogen de 14 leden (exclusief Madagaskar) zich over de financiële en economische problemen in Zimbabwe. De SADC besliste om -naargelang de bron- acht tot tien miljard dollar te pompen in de noodlijdende economie. Wel moet nog verder bekeken worden hoeveel elke natie zal bijdragen. Het geld is dringend nodig in het land met de hoogste inflatie ter wereld.
In de Zuid-Afrikaanse krant Die Burger stelde de Zimbabwaanse minister van Handel en Nijverheid Welshman Ncube, dat er geen enkele ambtenaar nog een salaris ontvangt. “Van straatveger tot president Robert Mugabe, iedereen moet het stellen met een maandelijkse toelage van 100 dollar”. Volgens de krant The Zimbabwean van 2 februari 2009 werd het salaris voor Mugabe echter vastgelegd op $20.800 per jaar.