Ortega zoekt toenadering tot Rusland

Nieuws

Ortega zoekt toenadering tot Rusland

José Adán Silva

25 november 2008

De Nicaraguaanse regering werkt hard aan een controversieel samenwerkingsprogramma met Rusland. Rusland “verlicht de planeet” met zijn “strijd voor vrede en rechtvaardigheid”, verklaarde president Daniel Ortega eerder deze maand bij het tweede bezoek van de Russische vicepremier Igor Sechin aan Nicaragua.

Ortega is een voormalige guerrillaleider. Na de omverwerping van dictator Somoza in 1979 was Ortega van 1985 tot 1990 al president van Nicaragua. In die periode leverde de toenmalige Sovjet-Unie wapens, tanks en helikopters aan Nicaragua. Die hulp droogde op na de implosie van de rode supermacht.
Ortega en zijn linkse strijdmakkers verdwenen van de macht, en zestien jaar lang bleven de betrekkingen tussen Nicaragua en Rusland onderkoeld.
Maar nu heeft Ortega, die eind 2006 opnieuw tot president werd verkozen, de draad van de transatlantische vriendschap weer opgepakt. Nicaragua was in augustus het tweede land na Rusland dat de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië erkende. De Russische inval in die twee Georgische gebiedsdelen werd door zowat de hele rest van de wereld afgekeurd of op diplomatiek stilzwijgen onthaald.

Nicaraguakanaal

Ortega ontving de Russische vice-premier Igor Sechin in september en begin deze maand in Managua om over economische samenwerking tussen de twee landen te praten. In december wil hij zelf naar Moskou reizen.
De twee landen willen gaan samenwerken op het vlak van energie, gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, mijnbouw, visserij, transport, wetenschap, sport en handel. Een van de meest ambitieuze plannen is de bouw van een kanaal tussen de Atlantische en de Stille oceaan, dat zou gaan concurreren met het Panamakanaal.
Het Nicaraguaanse leger heeft ook bevestigd dat Rusland wapens en voertuigen gaat leveren en militaire opleidingen gaat verzorgen.  
Nicaragua is klein en een economische lichtgewicht, maar Rusland is blij met elke bondgenoot die zijn vroegere internationale macht weer wat kan herstellen, zeker in de achtertuin van de VS.

VS ontstemd

Bij de VS valt het Nicaraguaanse initiatief niet in goede aarde. De VS uitten kritiek op de Nicaraguaanse steun voor Zuid-Ossetië en Abchazië en zegden twee missies af die de economische banden tussen de VS en Nicaragua hadden moeten aanhalen. Washington las de regering van Ortega ook de levieten naar aanleiding van de lokale verkiezingen van 9 november, die volgens de VS niet transparant zijn verlopen. Moskou nam daarop prompt de verdediging van de Nicaraguaanse regering op zich.
Critici vinden dat Ortega beter nog eens in zijn begroting kijkt. De VS en de landen van de EU leveren Nicaragua elk jaar 500 miljoen dollar economische en ontwikkelingshulp. Rusland is hoogstens goed voor 5 procent van dat bedrag.
Waarschijnlijk zoekt Ortega bijkomende steun waaraan minder voorwaarden zijn verbonden dan aan de Europese en Amerikaanse hulp. Om die reden is hij ook al gaan aankloppen bij Venezuela, Cuba en Iran, allemaal landen die hun kritiek op de VS niet sparen. Venezuela is momenteel de belangrijkste economische donor van Nicaragua, maar door de daling van de olieprijzen dreigt die steun te verminderen.