Pakistaanse taliban wreken zich op Amerika

Nieuws

Pakistaanse taliban wreken zich op Amerika

Kirsten Behets

06 april 2010

Bij aanslagen in Pakistan zijn op 5 april minstens 46 mensen omgekomen. Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) eist de aanslagen op en kondigt nog meer acties aan als de Amerikaanse troepen zich niet terugtrekken uit het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

Op 5 april vielen er in het noordwesten van Pakistan minstens 46 doden bij verschillende aanslagen, zo meldt Al-Jazeera. De eerste aanslag vond plaats in Timergara, een belangrijke stad in het Lower Dir district. Bij een zelfmoordaanslag tijdens een politieke bijeenkomst van de Nationale Awami Partij (ANP) vielen 45 doden.
ANP vierde gisteren de naamsverandering van de noordwestelijke Grensprovincie tot Khyber-Pakhtunkhwa. Via deze naamsverandering willen ze komaf maken met een naam die verwijst naar hun Britse koloniale verleden. De nieuwe naam verwijst naar de Pashtun, een meerderheid van de bevolking in de regio.

Peshawar: strijdtoneel

Enkele uren na de aanslag in Timergara kwam het Amerikaanse consulaat in Peshawar onder vuur te liggen. Twee auto’s met zwaarbewapende militanten reden door de barrière van het zwaar bewaakte consulaat. Daarop volgden een vuurgevecht en meerdere ontploffingen, waarbij enkele veiligheidsagenten om het leven kwamen.  
Volgens minister Bashir Ahmed Bilour, bevoegd voor deze regio, waren de militanten zwaar bewapend en goed georganiseerd. Hoewel de daders nog niet zijn opgepakt, is de situatie er nu wel onder controle, aldus Bilour.  Sinds de Pakistaanse regering de strijd tegen de taliban opvoerde in mei 2009, is Peshawar steeds vaker het toneel van zware aanslagen.

Wraakactie van taliban

De aanslagen zijn ondertussen opgeëist door Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), de Pakistaanse tak van de taliban. De Daily Times inverviewde Azam Tariq, de woordvoerder van de TTP. Hij bevestigt dat de taliban achter de aanslagen op hun “grote vijand” zitten en kondigt nog acties aan.  
De taliban viseren Amerikaanse doelwitten als wraak op de militaire acties van Amerika in de grensgebieden tussen Pakistan en Afghanistan. Hoewel grote delen van Lower Dir en Swat terug onder controle zijn van de Pakistaanse regering, zijn er nog regelmatig aanslagen van de taliban.

Gevoelige locaties

De uitgekozen locaties van de aanslagen van 5 april lijken goed overdacht. De Nationale Amawi-Partij die in de noordwestelijk grensprovincie een coalitieregering leidt, steunt het offensief tegen de talibanstrijders die zich schuilhouden in het grensgebied met Afghanistan.  
Het probleem is echter dat door eerdere offensieven in onder meer Zuid-Waziristan, de taliban zich zijn gaan verspreiden. Ze zijn gevlucht uit hun bases en vestigden zich nu ook in woongebieden, waaronder de regio waar zich het Amerikaans consulaat bevindt. ‘Het feit dat de talibanstrijders zo dicht bij het zwaarbewaakte consulaat geraakten, wijst op een goede kennis van de buurt’, zo zegt Bashir Bilour.

Machtsoverheveling

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari veroordeelde de aanslagen in Peshawar en Timergara. Maar het is aan premier Gilani om eventuele maatregelen te treffen. Einde maart 2010 werd er namelijk een wetswijziging goedgekeurd waardoor Zardari een groot deel van zijn presidentiële macht verliest.
Door deze wijziging krijgt Gilani veel meer zeggenschap. Zo kan hij onder andere militaire chefs en rechters in functie benoemen. Of er ook daadwerkelijk een andere militaire aanpak zal komen ten aanzien van de taliban valt nog af te wachten.