Pakistan bouwt stuwdammen tegen stroomuitval

De Pakistaanse provincie Khyber–Pakhtunkhwa kiest voluit voor waterkracht, en gaat honderden kleine dammen bouwen. Niets te vroeg, want stroomuitval heeft er het dagelijkse leven lamgelegd.

  • Isruma (CC by 3.0) Het Kundol meer is een van de vele meren in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa Isruma (CC by 3.0)

‘We zitten veertien tot zestien uur per dag zonder elektriciteit. Daarom zijn we zo blij dat een lokale dam ons goedkope stroom zal leveren, zonder onderbrekingen’, stelt Muhammad Shafique, een leraar in het district Upper Dir.

Hij verwijst naar kinderen die momenteel niet naar school kunnen als gevolg van de stroomuitval, en de problemen die het elektriciteitstekort veroorzaakt in ziekenhuizen en voor de landbouw.

Het stroomtekort heeft het leven tot stilstand gebracht, niet alleen in deze provincie, maar ook in andere delen van het land. Khyber–Pakhtunkhwa wil nu 365 kleine dammen bouwen.

Eigen projecten

‘De eerste dam in Lower Dir zal er binnen vier jaar staan en een vermogen van 40 megawatt hebben’, verklaart minister-president Pervez Khattak. Hij kost 106 miljoen euro, maar zou volgens Khattak ook de omringende districten voorzien van elektriciteit die voor de consument vele malen goedkoper is. Er zijn vier andere waterkrachtprojecten in aanbouw.

Sinds 2010 mogen vier provincies in Pakistan van hun federale regering eigen energieprojecten lanceren. Khyber–Pakhtunkhwa, met veel waterbronnen op zijn grondgebied, is de eerste provincie die zo’n project opstart.

Pakistan produceerde 40 procent van zijn elektriciteit op basis van geïmporteerde stookolie, wat de hoge energieprijzen verklaart.

Het overheidsbedrijf dat toeziet op de stroomproductie in Pakistan, zegt dat het land 7500 megawatt aan elektriciteit produceert, terwijl de vraag 12.000 megawatt bedraagt. De huidige hydro-elektrische productie moet het met minder water in de grote bekkens stellen, omdat er kanalen gesloten zijn.

Bovendien valt er volgens het nutsbedrijf een capaciteit van 800 megawatt weg door de onderbroken gaslevering aan de centrales van Uch-I en Uch-II, als gevolg van een pijpleidingexplosie in de woelige provincie Baloetsjistan.

Industrie

Senator, Muhsin Aziz, voorzitter van de Investeringsraad van Khyber–Pakhtunkhwa, zegt dat de buitensporige stroomonderbrekingen een rem hebben gezet op de industriële activiteiten in zijn provincie.

‘Ongeveer 300 fabrieken hebben de deuren gesloten vanwege het elektriciteitstekort, waardoor 20.000 arbeiders hun baan verloren’, verklaart hij. ‘Welgestelde mensen in stedelijke gebieden schakelen over op diesel- en gasgeneratoren, terwijl de arme plattelandsbevolking de stroomuitval moet ondergaan in de verzengende hitte.’

Landbouwers van hun kant kiezen voor het beheer van hun waterbronnen steeds vaker voor zonne-energie. ‘Maar het is een duurder systeem, dat kleine boeren niet kunnen betalen’, legt Musafir Khan uit, zelf ook boer in het Mardan-district.

‘We hebben voor onze elektriciteitsvoorziening alle hoop gevestigd op het waterkrachtproject van Machai’, verklaart hij. Deze dam wordt in Mardan gebouwd, en zal binnen twee jaar klaar zijn. De centrale zou een vermogen van 2,6 megawatt hebben en elektriciteit produceren voor de lokale bevolking.

Protest

Er zijn geregeld protesten tegen de stroomuitval, niet alleen in Khyber–Pakhtunkhwa maar ook in de rest van het land. Op 8 augustus bijvoorbeeld viel een woedende menigte een onderstation aan. De betogers beschadigden de machines en verbrandden documenten.

‘De voorbije drie maanden hebben we het dagelijks zestien uur zonder elektriciteit moeten stellen. Dat is hoogst onrechtvaardig. Doordat we geen water hadden, zijn mensen ziek geworden’, zegt Jamal Shah, één van de betogers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.