Pakistan weigert talibanleiders uit te leveren

Nieuws

Pakistan weigert talibanleiders uit te leveren

Gareth Porter

28 februari 2010

Pakistan weigert om Mullah Abdul Ghani Baradar en zes andere hoge talibanleiders uit te leveren aan de Verenigde Staten of de Afghaanse regering. Eerder deze week verklaarde de Afghaanse regering dat de uitlevering aan Afghanistan al rond was.

Een provinciale rechtbank in Punjab verbood vrijdag uitlevering door Pakistan van de talibanleiders, totdat de een rechtbank uitspraak heeft gedaan over de rechten van de gevangenen. Het is niet waarschijnlijk dat de Pakistaanse regering tegen die uitspraak in beroep gaat.
Met de weigering kreeg ook de Amerikaanse hoop op samenwerking met Pakistan bij het verzwakken van de taliban, een klap. Er bestaat bij Amerikaanse functionarissen weinig twijfel over de intenties van het Pakistaanse leger: dat wil de talibangevangenen vasthouden om invloed te kunnen uitoefenen op zowel de snelheid als de uiteindelijke uitkomst van de onderhandelingen in Afghanistan.
De Pakistaanse bewaring van Baradar en andere talibanleiders, lijkt inmiddels meer op een veilige haven voor Afghaanse opstandelingen dan op normale detentie. Sommige Amerikanen gaan er al vanuit dat de Pakistanen de talibanleiders zullen toestaan om vanuit gevangenschap contact te onderhouden met andere talibanleiders.

Cruciale weken

Na de arrestatie van Baradar weigerde Pakistan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA toestemming om hem te ondervragen, meldde de Amerikaanse krant New York Times op 18 februari. De CIA zou ongeveer twee weken lang geen toegang gehad hebben tot Baradar, schreef de Los Angeles Times een dag later.
Die Pakistaanse weigering frustreerde de CIA. De inlichtingendienst wilde Baradar graag verhoren over de operaties en financiën van de taliban. Maar juist in die twee cruciale weken, bleek daarvoor geen mogelijkheid. In diezelfde periode verzocht de CIA de Pakistaanse regering om uitlevering van Baradar naar het Amerikaanse detentiecentrum op de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan, zodat het Amerikaanse leger hem daar kon verhoren.
De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rahman Malik, weigerde dat echter op 19 februari. Baradar en twee andere hoge talibanleiders zouden niet worden uitgeleverd aan de VS, zei hij. Pakistan zou Baradar verhoren, om er achter te komen of hij de Pakistaanse wet heeft overtreden. Maar zelfs als dat niet het geval zou zijn, zei Malik, dan zou Baradar terugkeren naar zijn “land van oorsprong, niet naar de VS.”

Overeenkomst

De regering-Obama probeerde vervolgens Pakistan onder druk te zetten om de talibanleiders uit te leveren aan Afghanistan. FBI-directeur Robert Mueller sprak afgelopen woensdag, vergezeld van de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken Hanif Atmar, in het geheim met Malik over die mogelijkheid, meldde de Christian Science Monitor.
Ondanks verklaringen van de Afghaanse regering dat Malik zou hebben ingestemd met uitlevering aan Afghanistan, toonde hij zich donderdag minder gewillig. Malik beloofde alleen dat zijn regering “zeker zal kijken” naar een formeel verzoek van de Afghaanse regering.
Pakistan en Afghanistan zouden onderhandelen over een overeenkomst over de terugkeer van de gevangenen, waarbij de “mechanismen” voor zo’n terugkeer nog verder uitgewerkt moesten worden.
Vrijdag kwam er echter een uitspraak van een provinciale rechtbank in de Pakistaanse provincie Punjab, die definitief een streep door de uitlevering lijkt te hebben gehaald. De rechtbank verbood uitlevering door Pakistan van de talibanleiders aan welk land dan ook, totdat de een rechtbank uitspraak heeft gedaan over de rechten van de gevangenen.
De Pakistaanse regering kan in beroep gaan tegen het vonnis, maar functionarissen in Islamabad verklaarden tegenover CBS News dat er momenteel geen plannen zijn voor zo’n beroep.