Pennsylviana houdt Clinton overeind

Nieuws

Pennsylviana houdt Clinton overeind

Ali Gharib

23 april 2008

Eén zaak heeft de Democratische voorverkiezing in Pennsylvania alvast duidelijk gemaakt: de race naar het Witte Huis is nog lang niet afgelopen. Door de ruime overwinning blijft Hillary Clinton overeind.

Clinton haalde in Pennsylviana, een cruciale staat in de voorverkiezingen, 10 procent meer dan haar rivaal Barack Obama. Daardoor gaat de strijd om de Democratische nominatie zeker door tot de laatste voorverkiezingen begin juni en misschien zelfs tot de conventie in augustus. “Vandaag, hier in Pennsylvania, was jullie boodschap duidelijk. En dankzij jullie is het tij aan het keren”, zei Clinton tegen haar juichende aanhang.
Voor Obama’s kamp was het slechte nieuws dat Clinton de voorbije weken voor het eerst enkele van zijn zwakke plekken heeft kunnen blootleggen en dat ze twijfel heeft kunnen zaaien over zijn kansen tegen John McCain, de Republikeinse kandidaat. Ondertussen kon Clinton zichzelf als een sterk alternatief naar voren schuiven, een kandidate die wel gewapend is tegen een lange campagne.

Keuken

Clinton speelt vooral haar ervaring uit, de 16 jaar dat ze in het Amerikaanse politieke centrum staat zonder dat de Republikeinse aanvalsmachine haar heeft kunnen vloeren. In een televisiedebat vorige week bleef Clinton maar hameren op recente controverses rond Obama, tot ergernis van haar rivaal. Obama’s kamp verweet de moderatoren dat ze te weinig op de inhoud waren doorgegaan maar Clinton kwam als overwinnaar uit het debat. Clinton waarschuwde Obama nadien dat de Republikeinen straks nog veel harder zullen zijn en citeerde toen president Harry Truman: “Als je niet tegen de hitte kunt, blijf dan weg uit de keuken.”
Bovendien lijkt het Obama-effect grenzen te kennen. Obama spendeerde meer dan dubbel zoveel als zijn rivaal in Pennsylvania, maar Clinton haalde een zeer ruime overwinning. “Juist het feit dat hij haar maar niet kan afschudden is nu haar sterkste argument tegen hem”, schreef columniste Maureen Dowd in The New York Times. “Ondanks die niet aflatende stroom donaties heeft Obama verschillende kansen laten liggen om de bal over het net te smashen en het spel af te maken. Keer op keer blijft Obama op deuce steken. Hij klaagt over de politiek van het scoren maar om te winnen moet je punten scoren.”
Clinton lijkt nu inderdaad de kandidate die scoort, maar het is niet duidelijk of dit volstaat om haar aan de nominatie te helpen. Omdat er maar weinig voorverkiezingen meer overblijven en Obama nog steeds een mooie voorsprong heeft, zou Clinton al met absurd hoge marges moeten winnen. En de opiniepeilingen geven Obama ook in de resterende voorverkiezingen de beste kansen. Clintons campagneteam lijkt daarom van plan de ‘superdelegates’ op te vrijen, de partijtop en verkozenen die op de conventie de knoop moeten doorhakken. Maar daarvoor is mogelijk meer nodig dan Obama’s kansen tegen McCain in twijfel trekken. De ‘superdelegates’ zijn nog nooit tegen de wil van de kiezers ingegaan.

Handdoek

De verdeeldheid bij de Democratische kiezers is groot. Veel Democraten vrezen dat dit McCain in de kaart speelt en blijven Clinton daarom oproepen om de handdoek te gooien – weinig waarschijnlijk gezien haar succes – of op zijn minst haar negatieve retoriek achterwege te laten. De New York Times riep de ‘superdelegates’ woensdag op Clinton tot meer kalmte aan te manen. “De kiezers raken het moe, het ontsiert het politieke proces en het werkt niet”, schreven de commentatoren. “Het is de hoogste tijd dat senator Hillary Rodham Clinton inziet dat de negatieve sfeer, waarvoor zij vooral verantwoordelijk is, alleen maar schade toebrengt aan haarzelf, haar opponent, haar partij en de verkiezingen van 2008.”