Peru betwist maritieme grens met Chili

Nieuws

Peru betwist maritieme grens met Chili

Wouter Derijck

17 januari 2008

De Peruaanse regering heeft woensdag het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd een oordeel te vellen over het maritieme grensgeschil met Chili. Hiermee laait een meer dan 120 jaar oud grensconflict weer op.

Peru claimt bijna 38.000 vierkante kilometer visrijke wateren die volgens een overeenkomst uit de jaren vijftig van vorige eeuw binnen de Chileense wateren kwamen te vallen. Peru stelt de geldigheid van die overeenkomst in vraag. De maritieme grens loopt in Peruaanse ogen niet pal west vanaf de kust maar moet meer in zuidwestelijke richting worden getrokken. Het furieuze Chili riep maandag zijn ambassadeur uit Lima terug.
Het huidige geschil tusen Chili en Peru komt niet uit de lucht vallen. Sinds de Stille Oceaan-Oorlog (1879-1883) zijn de nationale gemoederen in Peru en Bolivia sterk anti-Chileens getint. Peru en Bolivia namen het toen op tegen Chili, maar verloren de oorlog en moesten het betwiste gebied afstaan. Peru liep belangrijke inkomsten mis uit nitraat, koper en salpeter, en Bolivia verloor zijn strategisch belangrijke corridor naar de Stille Oceaan. De  economische consequenties zijn vandaag nog steeds voelbaar en voeden dagdagelijks de verbittering.
Het huidige, maritieme grensconflict tussen Peru en Chili komt op tafel te liggen van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De juridische tak van de Verenigde Naties werd in 1945 opgericht om geschillen tussen staten vreedzaam te beslechten. Meestal doet het er jaren over om een definitief oordeel te vellen.