Peruviaanse minister wil milieuwetgeving deels afschaffen

Nieuws

Peru

Peruviaanse minister wil milieuwetgeving deels afschaffen

Peruviaanse minister wil milieuwetgeving deels afschaffen
Peruviaanse minister wil milieuwetgeving deels afschaffen

Joke D'Hooghe

11 maart 2014

De Peruviaanse minister van Energie en Mijnbouw Eleodoro Mayorga vindt dat olie- en gasbedrijven geen milieueffectrapportages (MER) moeten indienen bij seismische exploratie in het Peruviaanse Amazonegebied. Dat er aanpassingen komen in de milieuwetgeving meldde hij op 6 maart bij de voorstelling van het Witboek voor Koolwaterstoffen. Het nieuws lokte heel wat verontwaardiging uit bij de Peruviaanse bevolking. Het ministerie van Leefmilieu duidde daags nadien in een persbericht dat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

‘Milieueffectrapportages voor seismische activiteit zullen worden opgedoekt. De [olie- en gas]industrie heeft normen, heeft principes, kent een gevestigde praktijk en het idee is om bureaucratie en vergunningen te vervangen door actie,’ citeerde de Peruviaanse krant Gestión Mayorga tijdens de voorstelling donderdag.

In de bestaande milieuwetgeving is het noodzakelijk een milieueffectrapport op te stellen bij het begin van werkzaamheden om na te gaan wat mogelijk de negatieve effecten zijn voor het milieu, zoals seismisch onderzoek, om deze te beperken en te bestrijden.

Wanneer kan worden vastgesteld dat mijnbouwbedrijven weten wat ze moeten doen, omdat men al seismische exploratie in Peru aanwendde, kunnen deze nu volgens Mayorga onmiddellijk met hun werkzaamheden beginnen.

Snellere en makkelijkere procedures

Het ministerie van Energie en Mijnbouw verduidelijkte op hun site Mayorga’s beweringen: een milieueffect_verklaring_ (MEV) zou inderdaad al voldoende zijn bij seismische exploratie, omwille van een snellere en makkelijkere procedure. Toch moet duidelijk zijn dat in sommige gebieden wel een MER nodig is.

‘Je kunt niet dezelfde eisen en voorschriften willen voor alle gebieden, omdat deze in de realiteit niet dezelfde zijn,’ zegt ook Roberto Bolaños, exploratiemanager van Perupetró**,** het Peruviaanse staatsbedrijf voor olie-en gaswinning.

Het ministerie van Leefmilieu deelde vrijdag in een persbericht mee dat een Verordening voor Milieubescherming bij Koolwaterstofactiviteiten zich nog slechts in de onderhandelingsfase bevindt, en er nog geen definitieve beslissingen met het ministerie van Energie en Mijnbouw bereikt zijn.

‘Volwassen mijnbouw’

Het Witboek voor Koolwaterstoffen zou een leidraad moeten zijn voor de besluitvorming van de overheid, zodat Peru terug een exportland wordt. Sinds jaren is het land slachtoffer van de grondstoffenvloek: slechts 1,7 procent van de winst van Westerse mijnbouwbedrijven blijft in Peru.

Toch zien president Ollanta Humala en de Peruviaanse regering de voordelen van mijnbouwactiviteiten in. Mayorga’s bewering past dan ook binnen de strategie om investeringen in de olie-en gasindustrie te versnellen.

Drie dagen eerder nog verklaarde hij op een evenement van het Prospectors & Developers Association of Canada in Toronto dat ‘mijnbouw in Peru zijn volwassenheid bereikt heeft, en niet langer wordt gezien als roofzucht.’

Isabel Calle, directeur milieubeleid en -management bij de Sociedad Peruana de Derecho Ambiental, verduidelijkt in El Comercio dat investeringen bevorderen niet zomaar kan door de procedures te vereenvoudigen, en technische analyses af te schaffen.

inheemse bevolking nog minder betrokken

Seismische testen moeten tonen waar grondstoffenreserves terug te vinden zijn. Volgens de ngo World Rainforest Movement is de exploratiefase risicovol, aangezien ondergrondse explosieven tot ontploffing worden gebracht.

Milieueffectrapportages nemen vaak twee tot drie jaren onderzoek in beslag, en beschrijven de ecologische en sociale situatie van een regio. In overeenstemming met de Conventie 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie, moeten ook volksraadplegingen bij de inheemse gemeenschappen gehouden worden.

Enkel  milieueffectenverklaringen eisen bij seismische exploraties van gas- en oliebedrijven, zou volgens sommigen dus een stap terug zijn in Peru’s proces naar een “volwassen mijnbouw”.

El Comercio meldt ook dat men zich op sociale media afvraagt hoe deze maatregel in overeenstemming kan gebracht worden met de VN-Klimaatconferentie in Lima in december 2014.