Honderden migranten zitten nog steeds vast in het grensgebied

Polen begint aan ‘migrantenmuur’ door beschermd oerbos

Kancelaria Premiera / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Estse soldaten helpen hun Poolse collega’s bij het aanleggen van een afsluiting aan de Pools-Belarussische grens (december 2021)

De Poolse grenswacht maakte dinsdag bekend dat de bouw van een grensmuur op de Pools-Belarussische grens begonnen is. Die zal een van de oudste bossen in Europa in twee splitsen.

De muur moet 186 kilometer lang worden, en zal naar verwachting 1,6 miljard zloty kosten (350 miljoen euro). Het Poolse parlement besliste in november om een grenswal op te werpen als respons op de duizenden migranten die sinds afgelopen zomer vanuit Belarus de Poolse grens proberen over te steken.

De Europese Unie beschuldigt Belarus ervan migranten met toeristenvisa in te vliegen vanuit het Midden-Oosten om ze dan de oversteek laten te maken naar EU-lidstaten met valse beloften. Volgens waarnemers is het een tactiek van de Belarussische president Loekasjenko om druk te zetten op het blok als vergelding voor Europese sancties.

Noodtoestand

De migranten zitten al maandenlang vast tussen wal en schip, in barre winterse omstandigheden. De Belarussische veiligheidstroepen jagen hen de grens over, waarop de Poolse grenswachters hen terugsturen. Sinds september heeft Polen de noodtoestand uitgeroepen in de grensstreek met Belarus, waardoor hulpverleners of journalisten geen toegang hebben tot het gebied.

Poolse natuurbeschermers waarschuwen voor de ecologische gevolgen van de grensmuur. De muur zal namelijk het uitgestrekte Białowieża-woud opsplitsen. Het is een van de oudste wouden van Europa, en het laatste overblijfsel van het oerbos dat ooit nagenoeg heel Europa bedekte. Het is Unesco-werelderfgoed, en de bouw van de muur zou volgens biologen verregaande gevolgen hebben voor het unieke ecosysteem met duizenden diersoorten, waaronder de Europese bizon.

Een woordvoerster van de Poolse grenswacht zei dinsdag in lokale media dat ‘de schade aan het milieu zo beperkt mogelijk wordt gehouden’. De Poolse autoriteiten verwachten dat het bouwwerk in juni 2022 voltooid is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.