Politici en pers niet welkom op militaire handelsbeurs

Nieuws

Politici en pers niet welkom op militaire handelsbeurs

Politici en pers niet welkom op militaire handelsbeurs
Politici en pers niet welkom op militaire handelsbeurs

Evert Govaerts

14 mei 2009

Woensdag 13 mei bezochten enkele politici de ITEC-wapenbeurs in Brussel. De beurs van ITEC (International Training and Education Conference) is omstreden omwille van de verkoop van simulatiemateriaal voor militaire doeleinden. Een delegatie van bezorgde parlementsleden, actievoerders van Vredesactie en journalisten werd geweerd van de beurs.

Waarom de beurs zo omstreden is, begrijpt de organiserende instantie zelf niet goed. Nick Johnstone van CMS Stategic, een adviesbureau dat werkt voor ITEC, vertelt: “ITEC focust enkel op simulatie-, trainings- en vormingstechnologie voor vredesacties en humanitaire acties, daarom kunnen reacties van de bezoekers en standhouders niets bijdragen tot de inhoud van uw artikel.” Dat antwoordde hij in een mail op de MO*-aanvraag tot een accreditatie voor de beurs. Tom Rounds, woordvoerder van het ITEC beaamt dit. “De beurs richt zich op simulatie en defensie. Het is enkel een zakenbeurs. Er worden geen wapens verhandeld. Er gebeurt niets illegaal op de beurs. Alles gebeurt volgens de internationale conventies.”

Niet welkom

De toegang werd geweigerd voor de hele delegatie van journalisten, parlementsleden en actievoerders. Na lang aandringen mochten de parlementsleden dan toch de beurs betreden. “Wat ik heb gehoord is dat ze zich gewoon voorbij de veiligheidsdiensten hebben gedrongen. Omdat we niet wisten wie ze waren, hebben we ze apart genomen om te zien wat hun bedoelingen waren. Dat is een standaardprocedure,” zegt Rounds.
Volgens het Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) was er weinig ruimte voor een open gesprek. “We kwamen de beurs binnen en werden meteen begeleid naar een aparte vergaderruimte. We zeiden dat we graag eerst een kijkje zouden willen nemen op de beurs. Dit was echter niet nodig volgens hen. Na het overleg zouden ze worden rondgeleid. Maar eerst even samen zitten, we staan erop, zeiden ze,” aldus De Lille.
“Volgens hen zou het mediacircus zich te veel op het negatieve aspect van de beurs focussen. Op de vraag of er dan negatieve punten aan de beurs waren, kregen we een ontwijkend antwoord”
“Nadat de woordvoerder de vergaderruimte verliet, kwamen de veiligheidsdiensten ons vriendelijk aanmanen om buiten te gaan”, vertelt Brussels parlementslid Fouad Ahidar. “Zelfs de politie was erbij gehaald om ons, als we rebeleerden, eventueel te verwijderen. Degoutant.”
“Als de politici apart waren gekomen en zich op voorhand hadden ingeschreven, was er waarschijnlijk geen probleem geweest”, verduidelijkt Tom Rounds. “Nu hadden ze de pers uitgenodigd om de aandacht te vestigen op hun actie. Het doel van deze beurs is echter enkel zakelijk, zonder politieke connotatie. Mensen met politieke doeleinden kunnen hier niets komen doen. En dat geldt evengoed voor de media.”

Geen effect

Eloi Glorieux (Vlaams parlementslid, Groen!) keek met spijt terug op de actie. “Misschien hadden we beter met vijftig mensen de beurs bestormd. Dat had meer effect gehad. Ze kunnen ons niet alle vijftig tegenhouden. Er hadden dan toch enkele activisten de beurs kunnen bezoeken.”

Controverse over aanwezige landen

In een filmpje dat woensdag door Vredesactie werd verspreid, vertelt een standhouder dat hij al mensen van Israël en Saudi-Arabië heeft ontmoet op deze beurs. “De aanwezigheid van Israël is in principe even gerechtvaardigd als die van de andere landen”, zegt Roel Steynen van Vredesactie. “Maar we focussen op Israël omdat er pas een rapport is gepubliceerd waarin duidelijk wordt hoe de Israëlische staat in de oorlog in de Gazastrook de mensenrechten heeft geschonden.”
Na het einde van het bezoek kwam de organisatie nog een lijst van uitgenodigde of aanwezige landen afgeven aan Bruno De Lille. “Hier hadden we om gevraagd.” Op de lijst staan 29 landen, bijna allemaal lid van de Navo. “Op hun folder zeggen ze nochtans dat afgevaardigden van meer dan 45 landen hun beurs bezoeken. De landen met dubieuze reputaties, zoals Israël of Saudi-Arabië, zetten ze hier niet bij natuurlijk.” Tom Rounds antwoordt hierop dat ze een transparant beleid naar de media toe wilden voeren en dat ze daarbij de waarheid verteld hebben. “Zulke samenzweringstheorieën bestaan er altijd. Het is aan Bruno De Lille om zijn eigen gedacht daar over te vormen. Het is aan iedereen om zijn eigen idee te hebben over wat hier gaande is. We hebben alleszins duidelijk gemaakt dat er geen Arabieren gewenst waren op de beurs.”