"Politiegeweld tegen Cubaanse dissidenten neemt toe"

Nieuws

"Politiegeweld tegen Cubaanse dissidenten neemt toe"

Patricia Grogg

08 september 2011

"Het niveau van politiegeweld tegen pacifistische dissidenten" was de afgelopen jaren nooit hoger dan in augustus dit jaar, zegt de Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, een Cubaanse oppositieorganisatie zonder officiële erkenning. Regeringsgezinde media zeggen dat de VS het protest proberen aan te zwengelen.

“De belangrijkste slachtoffers waren vrouwen die het recht op vereniging, vergadering en betoging probeerden te verdedigen” via vreedzame acties, vooral in de oostelijke provincie Santiago de Cuba, zegt de Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening in een nieuw rapport.

In de provinciehoofdstad met dezelfde naam trad de politie eind augustus hardhandig op tegen dissidenten en leden van de groep Damas de Blanco, zegt Commissiewoordvoerder Elizardo Sánchez. Onafhankelijke getuigenissen over de incidenten zijn er niet.

In het oostelijke deel van het eiland zijn de voedsel, transport- en woonproblemen ernstiger, waardoor het ongenoegen bij de bevolking er groter is, zegt Sánchez.

Korte arrestaties

Volgens de activist is de situatie van politieke en burgerrechten in Cuba er op achteruitgegaan en weigert het regime de “de echte hervormingen en modernisering die het land nodig heeft, door te voeren.”

De Commissie telde vorige maand minstens 243 korte arrestaties (sommige van meer dan een week). “Een repressie van lage intensiteit”, zegt Sánchez. Volgens de woordvoerder heeft zich “een metamorfose van het model van politieke repressie voorgedaan” en wil men vermijden dat gevangenissen “opnieuw gevoed worden.”

De organisatie schat dat er nog een vijftig mensen vastzitten om politieke redenen. Vorig jaar werden meer dan honderd dissidenten vrijgelaten na bemiddeling van de kerk en van Spanje. Onder hen de 75 dissidenten die in 2003 waren gearresteerd.

De Damas de Blanco, de Dames in Wit, de groep van echtgenotes en andere familieleden van deze 75, blijven hun straatprotest in de hoofdstad aanhouden en voeren nu ook elders op het eiland actie, met de steun van andere vrouwen.

Terroristische groepen

Op 3 september beschuldigde de regeringsgezinde website Cubadebate de Damas de Blanco ervan “huurlingen van het imperium” te zijn, wiens “provocerende plannen”, die gesteund worden door “terroristische groepen”, deel uitmaken “van de strategie van het Witte Huis, dat een excuus zoekt om Cuba te veroordelen in de internationale instellingen.”

“Het moment is niet toevallig gekozen, net wanneer de situatie in Europa en de Arabische zeer onrustig is, vooral door de gebeurtenissen in Libië en Syrië”, stelt de site. Volgens Cubadebate vinden de acties van de Damas de Blanco regelmatig plaats “na een bezoek aan de Sectie voor de Belangen van de Verenigde Staten in Havana, waar ze systematisch een voorkeursbehandeling krijgen, voor hun voorbereiding, oriëntering en bevoorrading.” “Met de steun van de Amerikaanse regering en hun Speciale Diensten” worden de provocaties opgevoerd en worden valse berichten verspreid in de media, aldus de website. “De acties maken deel uit van de zogeheten psychologische oorlogsvoering die de CIA hanteert.”