Politiemacht om geweld tegen Indiase christenen in te dijken

Nieuws

Politiemacht om geweld tegen Indiase christenen in te dijken

Johan Denis

23 september 2008

Veiligheidsmaatregelen rondom christelijke kerken in de Indiase deelstaat Karnataka worden opgeschroefd. De aanleiding hiervoor is het aanhoudende geweld tegen christenen, dat eind augustus begon na de moord op een hindoeleider in deelstaat Orissa.

Gisteren deelde de aartsbisschop van Bengaluru -beter bekend als Bangalore- de deelstaatregering mee dat de gemeenschap zich “zeer gekwetst” voelt. In de voorbije week zijn immers meer dan twintig kerken vernield door de extremistische hindoegroepering Bajrang Dal. Een leider van die groepering, Mahendra Kumar, is opgepakt.
Die heeft toegegeven dat de eerste aanvallen op kerken in Karnataka het werk waren van Bajrang Dal. Volgens hem worden in de regio hindoes illegaal bekeerd tot christenen. Christelijke leiders beweren dan weer dat hindoes uit lagere kasten zich vrijwillig bekeren tot het christendom om uit het kastensysteem te ontsnappen. Dit speelt een fundamentele rol binnen de hindoegemeenschap. Het hindoeïsme de rug toekeren is de enige manier om uit een bepaalde (lage) kaste te geraken.

Minstens 50 doden

Karnataka’s deelstaatpremier Yeddyurappa werd zwaar bekritiseerd omdat hij de vernieling van de vele kerken in de staat niet heeft kunnen voorkomen. Gisteren beval hij dan toch de ontplooiing van een politiemacht aan kerken en gebedshuizen. De minister zei dat de verantwoordelijken voor de aanvallen zouden berecht worden onder de “Goonda Act”, die voorziet in een detentie van drie maanden.
“Wat zou je doen als er een tempel wordt verwoest?” vroeg aartsbisschop Bernard Moras aan de minister. De aartsbisschop heeft ook gevraagd actie te ondernemen tegen de vandalen. Ook vroeg hij de politieagenten ter verantwoording te roepen die vrouwen en kinderen aangevallen hebben tijdens protesten van de christenen.
Parlementslid en christelijk leider Sangliana zei dat de regering moet optreden tegen militante hindoegroeperingen als de Bajrang Dal en de Vishwa Hindu Parishad (VHP). Er gaan stemmen op om beide groeperingen te verbieden.
De aanvallen tegen christenen begonnen nadat Swami Laxmanananda Saraswati, een eminent hindoeleider, op 23 augustus in Orissa door onbekenden is vermoord. Volgens het Aziatisch Centrum voor Mensenrechten (ACHR) zijn er al minstens 50 mensen door het geweld omgekomen, voornamelijk christenen.

EU-India topontmoeting

Het geweld heeft ook in Europa geleid tot verontwaardiging. In Avvenire, een rooms-katholieke krant in Italië, waarschuwt het editoriaal van zondag tegen “christianofobie” in vele delen van de wereld. De Italiaanse roomskatholieke bisschoppen vragen de EU de vervolging van christenen op de EU-India top van volgende maandag te plaatsen.
“Vandaag is het geweld gericht tegen de christenen in India. Tot deze zomer was Irak het meest onveilige land voor de christelijke gemeenschap… vervolging verspreidt zich als olie op water. Het aantal martelaren blijft groeien in het Midden-Oosten, Azië en Afrika,” staat te lezen in het editoriaal van Avvenire van zondag.
De EU-India top, die in Marseille doorgaat, is een ontmoeting tussen de Indiase premier Manmohan Singh en de drie Europese tenoren Nicolas Sarkozy, José Barroso en Javier Solana.
Deze top zou een nieuwe fase moeten inluiden in de relaties tussen de EU en India. Het klimaat, de energievoorziening, de voedselsituatie in de wereld en een mogelijk vrijhandelsakkoord tussen beide machtsblokken komen allemaal aan bod. Of er gesproken zal worden over de vervolging van christenen is nog maar de vraag.