"Psychiatrische ziekten wereldwijd verwaarloosd"
Stephen Leahy
24 juli 2011
Een meisje in Somalië zit vastgeketend aan een boom. Een vrouw in Oekraïne dwaalt doelloos door de gangen van een psychiatrisch ziekenhuis. Met dergelijke schrijnende voorbeelden wil een panel van gezondheidsexperts aandacht vragen voor psychiatrische patiënten in ontwikkelingslanden.
Psychiatrische ziekten behoren in lage- en middeninkomenlanden tot de “meest verwaarloosde” ziekten, zegt Peter Singer van Grand Challenges Canada. Grand Challenges stelt 20 miljoen dollar beschikbaar voor onderzoek naar de behandeling van psychiatrische patiënten in ontwikkelingslanden.
Het panel is opgericht door Grand Challenges in Mental Health met financiële steun van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Geestelijke Gezondheidszorg en de Wereldwijde Alliantie voor Chronische Ziekten in Londen.
Psychiatrische ziekten zoals schizofrenie, depressie, epilepsie, dementie en alcoholverslaving zijn goed voor 13 procent van alle ziekten wereldwijd. Dat is meer dan hartziekten en kanker samen, stelde het panel deze maand in het tijdschrift Nature.
Ziekte van Parkinson
Ongeveer 450 miljoen mensen hebben te kampen met geestelijke ziekten. Meer dan 75 procent van deze mensen woont in ontwikkelingslanden. Uit een recent onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), blijkt dat 85 procent van alle mensen met ernstige psychiatrische problemen in het afgelopen jaar geen behandeling kreeg.
In 83 procent van de lageinkomenslanden bestaat geen eerstelijnsbehandeling voor de ziekte van Parkinson die dementie veroorzaakt. In 25 procent van die landen zijn geen medicijnen tegen epilepsie beschikbaar volgens het panel.
“Om hier oplossingen voor te vinden, moet onderzoek gedaan worden. Voor dergelijk onderzoek is extreem weinig geld beschikbaar”, zegt Abdallah Daar van Grand Challenges Canada.
Innovatie
Voor elke tweehonderd psychiaters in Europa, telt Afrika één psychiater. Maar het is onmogelijk om het Europese niveau van zorg in Afrika te introduceren, zegt Singer. “Er is innovatie nodig om de behandeling in ontwikkelingslanden te verbeteren”, zegt hij. En dat moet vanuit Afrika gebeuren, meent Singer. “Er is eenvoudigweg geen geld om in arme landen dezelfde zorg op te zetten als in rijke landen.”
“Als er al zorg bestaat, dan is die in veel landen minimaal. We zoeken in ontwikkelingslanden naar oplossingen die het beste aansluiten bij de realiteit in die landen”, zegt Singer. “Iedereen kent wel iemand met geestelijke problemen, of dat nu een depressie is of iets anders. Het is onacceptabel om een kind vast te ketenen aan een boom of mensen op te sluiten als enige behandeling voor psychiatrische ziekte.”