Regering-Bush aarzelt met wapenleveringen aan Georgië

Nieuws

Regering-Bush aarzelt met wapenleveringen aan Georgië

Jim Lobe

07 september 2008

De Verenigde Staten overspoelen Georgië na de oorlog met Rusland met humanitaire en financiële hulp, maar gaan niet in op de vraag van Tbilisi om ook modern wapentuig te leveren. Voor de strategen in Washington is dat voorlopig een brug te ver: ze willen de Russische beer niet teveel tegen de haren instrijken.

Moskou heeft klaar en duidelijk laten verstaan dat wapenleveringen aan Georgië tot nieuwe spanningen zullen leiden. Op het verlanglijstje van de Georgische president Michail Saakasjvili staan onder meer antitankraketten en de Stinger-luchtdoelraketten waaraan de Russen uit hun militair avontuur in Afghanistan nare herinneringen overhouden.
Zelf vicepresident Dick Cheney, die vorige maand nog vurig had gepleit voor wapenleveringen, hield bij zijn bezoek aan Georgië donderdag de lippen stijf op elkaar. “Uiteindelijk zullen we kijken naar wat hier met het leger is gebeurd en wat de noden zijn”, verklaarde een Amerikaanse diplomaat die Cheney’s bezoek begeleidde. “Maar momenteel ligt de focus op humanitaire en economische hulp.”
De Amerikaanse acties hebben zich tot nu toe beperkt tot expliciete steun voor de toetreding van Georgië tot de NAVO en het geven van hulp, met vliegtuigen en oorlogsbodems in de Zwarte Zee. Washington heeft meer dan een miljard dollar beloofd voor economische heropbouw, waarvan de helft in de volgende vijf maanden. De Kaukasusrepubliek wordt daarmee de vierde ontvanger van Amerikaanse hulp, na Israël, Irak en Egypte. Samen met de Europese Unie stellen de Verenigde Staten verder een kredietlijn van 750 miljoen dollar ter beschikking.
Als sanctie tegen Rusland hebben de VS de bilaterale strategische dialoog opgeschort, willen ze enkele militaire samenwerkingsakkoorden herzien en verzetten ze zich tegen Russisch lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie. Kort na de vijfdaagse oorlog in Georgië werd met Polen een bilateraal akkoord gesloten over de bouw van een raketafweersysteem aldaar, wat door Moskou op gegrom werd onthaald.

Verkiezingskoorts

Het thema van de wapenleveringen komt misschien opnieuw op de agenda in de aanloop van de presidentsverkiezingen in november. De Republikeinse presidentskandidaat John McCain, die Saakasjvili als een vriend beschouwt en hem ooit een kogelvrije vest cadeau deed, riep op de Conventie van zijn partij op tot “solidariteit” met Georgië. Hij heeft ook voorgesteld Rusland uit de G8 te stoten, maar zover wil de Amerikaanse regering niet gaan.
Ook neoconservatieve commentatoren als Max Boot van de Foreign Relations Council en Frederick Kagan van het American Enterprise Institute zijn gewonnen voor wapenleveringen. Ze krijgen daarbij steun van twee trouwe aanhangers van McCain in de senaat. “Het Georgische leger moet antivliegtuig- en antipantsersystemen krijgen om een nieuwe Russische inval af te schrikken”, schreven Joe Lieberman en Lindsay Graham vorige maand al in de Wall Street Journal.

VS hebben Rusland nodig

De regering-Bush heeft al die oproepen tot nu toe zorgvuldig genegeerd. Washington heeft namelijk nog andere ijzers in het vuur. Het hoopt via de VN-veiligheidsraad druk te kunnen uitoefenen om Iran zijn nucleaire programma te doen afbouwen. Daarvoor is de steun van Moskou nodig, net als voor het gebruik van basissen in Centraal-Azië en Rusland die de NAVO gebruikt om zijn troepen in Afghanistan te bevoorraden.
Een agressievere houding kan ook de relaties vertroebelen met Europese bondgenoten als Duitsland, Frankrijk en Italië. Die willen Rusland graag te vriend houden omdat ze er flink hebben geïnvesteerd en omdat ze afhankelijk zijn van Russische olie en aardgas.
Tenslotte stellen heel wat Amerikaanse planners zich vragen bij de matige prestatie van het Georgische leger. Dat trok zich bij het eerste contact met de Russen halsoverkop terug en liet zijn hele oorlogsvloot vernielen toen die nog in de haven lag. Sommigen vinden dat Saakasjvili roekeloos is geweest en de Russen nodeloos heeft geprovoceerd met zijn aanval op de Zuid-Ossetische hoofdstad Tsinvali.