Regeringen moeten de leiding nemen in duurzame energie, zegt topman Shell

Nieuws

Regeringen moeten de leiding nemen in duurzame energie, zegt topman Shell

Zarina Geloo

10 oktober 2008

Het is niet aan bedrijven, maar aan regeringen om oplossingen te vinden voor duurzame energie. Dat zegt Shelltopman Jeroen van der Veer op het IUCN natuurbeschermingscongres in Barcelona, waar Shell een grote sponsor van is.

Volgens Van der Veer moeten regeringen met mondiale langetermijnstandaarden komen, als ze echt willen dat investeerders geld gaan steken in onderzoek naar duurzame energie. Bedrijven kunnen daar niet de leiding in nemen.
Op dit moment organiseert de natuurbeschermingsorganisatie IUCN een congres in Barcelona. Een van de grootste sponsors daarvan is oliemaatschappij Shell. Dat is opmerkelijk, omdat veel deelnemende maatschappelijke organisaties Shell vaak hebben bestreden vanwege misstanden in Zuid-Afrika en Nigeria.

Reputatie

Met de steun voor de natuurbeschermingsconferentie wil Shell de reputatie van een maatschappelijk verantwoord bedrijf waarmaken. “Temidden van alle spanningen met ngo’s willen we laten zien dat verantwoordelijkheid niet zomaar een slogan voor ons is. We willen dat ngo’s onze getuigen zijn als we doen wat de samenleving van ons verlangt.”
De Engels-Nederlandse multinational is al tien jaar bezig het donkere imago wat op te groenen. Shell investeert in biobrandstoffen en zet maatschappelijk verantwoord ondernemen op de agenda. Toch gaat het grootste deel van de investeringen naar onderzoek naar olie- en gasbronnen.
“Dat is logisch”, zegt Van der Veer. “Er zal nooit een ideale oplossing zijn voor energie zolang de wereld energie nodig heeft. Hoe je het ook bekijkt, energie zorgt altijd voor CO2-uitstoot.
Maar kunnen bedrijven als Shell, wiens voortbestaan afhankelijk is van olie- en gaswinning, ooit echt het hart hebben om hernieuwbare energiebronnen te vinden en daarmee hun corebusiness te verliezen? Van der Veer ontwijkt deze vraag door een aantal maatregelen te noemen die zijn bedrijf heeft genomen om energie-efficiëntie en -besparing te promoten.

Veiligheidsnormen

Wat Shell ook doet, aldus Van der Veer, er zal altijd CO2-uitstoot zijn, enkel door de schaal waarop Shell opereert. En fouten zoals olielekkages kunnen altijd voorkomen. Maar Shell heeft volgens Van der Veer strengere veiligheidsnorman dan andere bedrijven.
Mensen hebben hun vooroordeel tegen Shell van de media gekregen. “Als er een lekkende pijpleiding van Shell is, is het voorpaginanieuws, maar niet wanneer het bij andere bedrijven gebeurt.”