Religieus geweld in Nigeria laait op

Nieuws

Religieus geweld in Nigeria laait op

Mustapha Muhammad

30 december 2009

De Nigeriaanse overheid is opnieuw slaags geraakt met een religieuze sekte in de provincie Bauchi. Amper zes maanden geleden escaleerde een gelijkaardig treffen tot gevechten in vier noordelijke provincies die honderden levens eisten.

Volgens politiecommissaris Atiku Yusif Kafur werden maandag 35 leden van de Islamistische sekte Yan Kala-Kato gedood, waaronder de leider Malam Badamasi. “Nog eens twintig mensen werden gearresteerd en we namen wapens in beslag waaronder zwaarden en messen.”
De gevechten braken op 28 december uit in Zango aan de rand van de stad Bauchi, net na een controversiële preek door de leider van de sekte. Badamasi stond onder druk om af te treden, maar gaf een provocatieve preek die voor gevechten onder zijn toehoorders zorgde. Drie leden kwamen daarbij om. Toen de ordediensten de situatie onder controle probeerden te brengen, keerden de sekteleden zich tegen hen. Een politieman en twee omstanders lieten het leven, waarna de ordediensten het vuur openden en 32 leden van de groepering omkwamen.

Religieus geweld

Het incident deed denken aan de escalatie van geweld van juli rond de sekte Boko Haram, waarbij 780 doden vielen. In Bauchi sloegen dan ook honderden mensen op de vlucht om te schuilen in legerbarakken.
Het noorden van Nigeria krijgt regelmatig te maken met religieus geweld. Al in de vroege jaren tachtig kwamen bij religieuze rellen met de sekte Maitatsine meer dan vierduizend Nigerianen om. Net als de sektes Yan Kala-Kato en Boko Haram verwerpen de volgelingen de westerse waarden. Yan Kala-Kato, dat gezien wordt als de opvolger van Maitatsine, pleit voor een strikte interpretatie van de Koran, verwerpt seculier onderwijs en de moderne maatschappij op Westerse leest.
Volgens Murtala Muhibbu-Din, professor Religie aan de Universiteit van Lagos, vinden de sektes vooral een voedingsbodem in de woede en frustratie van de straatarme bevolking. “De mensen zijn gefrustreerd en ze zoeken naar manieren om tegen de overheid te strijden omdat die hun niet kan voorzien in hun basisbehoeften”, zegt hij.