Republikeinen: 'We verwerpen elke inperking van het gebruik van fossiele brandstoffen'
IPS
22 juli 2016
Het Republikeinse Platform, de visietekst van de partij die op de conventie is goedgekeurd, maakt brandhout van het Amerikaanse milieu- en klimaatbeleid. De partij pleit onomwonden voor fossiele brandstoffen en tegen milieuregels of klimaatinspanningen.
De officiële benoeming van Donald Trump als presidentiële Republikeinse kandidaat doet heel wat stof opwaaien. Daarnaast zorgt ok de visietekst van de Republikeinse partij voor de komende jaren, het zogeheten Republikeinse Platform, voor heel wat controverse. Deze tekst bevat niet alleen extreme standpunten over migratie, religie en familiewaarden, maar ook over de bescherming van het milieu of de strijd tegen de klimaatverandering.
Schone stroom afgevoerd
De Republikeinen hebben het in eerste plaats gemunt op het Clean Power Plan, het hart van het Amerikaanse klimaatbeleid. Met dat plan probeert de huidige president Barack Obama strengere regels op te leggen voor energiecentrales. Vooral de extreem vervuilende steenkoolcentrales zijn daar het slachtoffer van. Voor de Republikeinen is dat plan niet meer of minder dan een ‘oorlog tegen steenkool’.
‘We zullen het hele plan afvoeren’, stelt de visietekst. ‘De Democraten begrijpen niet dat steenkool een overvloedige, schone, betaalbare en betrouwbare bron van binnenlandse energie is. De mijnwerkers en hun gezinnen moeten beschermd worden tegen de anti-steenkoolagenda van de Democratische Partij.’
Fossiele brandstoffen weer in
Niet enkel steenkool, ook andere fossiele brandstoffen verdienen het om weer volop steun van de regering te krijgen, volgens de Republikeinse visietekst. Zo blijven de Republikeinen voorstander van de beruchte Keystone XL-pijpleiding. President Obama voerde deze af omwille van de bijzonder vervuilende teerzandolie uit Canada, die een te grote klimaatimpact heeft.
De Republikeinen kanten zich tegen een CO2-taks in welke vorm dan ook
‘Keystone XL is een symbool geworden van alles wat mis is met de huidige ideologische aanpak van de regering’, stelt de tekst. ‘Na jaren talmen heeft de president het project afgevoerd om milieu-extremisten te paaien. Wij willen de pijpleiding zo snel mogelijk afwerken’.
De Republikeinen pleiten verder voor het afschaffen van de regels voor schaliegaswinning en kanten zich tegen een CO2-taks in welke vorm dan ook.
Milieuagentschap doorn in het oog
Republikeinse politici vechten al jaren een verbeten strijd tegen het Amerikaanse milieuagentschap EPA, en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ook het platform ook het agentschap op de korrel neemt. Zo pleit de tekst ervoor om het EPA te verbieden om nog CO2-regels op te leggen.
De Republikeinen willen het Amerikaanse milieuagentschap EPA afschaffen
Maar de tekst gaat nog veel verder: de Republikeinen willen het Amerikaanse milieuagentschap EPA in zijn huidige vorm gewoon afschaffen. In de plaats moet een ‘onafhankelijke tweepartijencommissie’ komen, terwijl de verantwoordelijkheid voor milieuwetgeving overgelaten wordt aan de staten.
Natuurparken in gevaar
Ook het Amerikaanse systeem van federale natuurparken vormt vooral een belemmering voor de economische ontwikkeling, stelt de tekst. ‘Het Congres moet de staten de macht geven om energiebronnen op federale gronden te beheren.’
Om diezelfde redenen willen de Republikeinen ook de president de macht ontnemen om nationale monumenten aan te duiden. Daarvoor moet in de toekomst toestemming van het Congres en van de betreffende staat nodig zijn, klinkt het. Een Democratische president zou dan niet meer zomaar kwetsbare of historisch belangrijke gebieden kunnen beschermen
Noch Kyoto noch Parijs
Tot slot willen de Republikeinen alle fondsen voor de VN-raamconventie over de Klimaatverandering (UNFCCC) bevriezen. Die conventie vormt de basis voor alle internationale klimaatonderhandelingen tussen 195 landen.
Een bevriezing van de fondsen zou het Klimaatakkoord van Parijs kunnen ontwrichten. Dat dit ook precies de bedoeling is, wordt nauwelijks verholen: ‘We verwerpen zowel de agenda van het Kyotoprotocol als het Klimaatverdrag van Parijs’, stelt de tekst expliciet.