Republikeinen willen flink bezuinigen op VN

Nieuws

Republikeinen willen flink bezuinigen op VN

Jim Lobe

18 september 2011

Republikeinse wetgevers in de Verenigde Staten willen hervormingen bij de Verenigde Naties (VN) zodat de Amerikaanse bijdrage aan het orgaan aanzienlijk omlaag kan. Dinsdag begint de Algemene Vergadering van de VN.

In een Amerikaans wetsvoorstel, de ‘Transparantie, Verantwoordings- en Hervormingswet van de Verenigde Naties, wordt gesproken over verlaging van de bijdrage aan de VN tenzij binnen twee jaar een systeem van vrijwillige contributie wordt ingevoerd, waarbij Washington alleen aan VN-organen kan betalen die “de Amerikaanse waarden en belangen bevorderen.”

De wet verplicht Washington ook bijdragen in te houden aan VN-organen of programma’s die de huidige “waarnemer-status” van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) upgraden. De status van de Palestijnen bij de VN is een belangrijke kwestie tijdens de Algemene Vergadering dit jaar. De wet zou er ook toe leiden dat de VS niet meer bijdragen aan het UNRWA, sinds 1949 de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

Economische crisis

Het voorstel, dat steun kreeg van 57 Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden en Washington ook verplicht niet meer te participeren de VN-Mensenrechtenraad, werd vorige maand gepresenteerd door afgevaardigde Ileana Ros-Lehtinen, voorzitter van de Commissie voor Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden.

Vanwege het zomerreces kreeg haar wetsvoorstel op dat moment weinig aandacht. Ros-Lehtinen presenteerde het daarom afgelopen week nogmaals, met meer tromgeroffel.

“Deze wet gaat over hervorming van de VN, zodat het orgaan zijn werk weer kan doen. Hij is niet bedoeld om uit te halen naar de VN”, zei Ros-Lehtinen afgelopen week. “Vorig jaar had ons land te maken met een economische crisis, oplopende tekorten en schulden en de regering-Obama droeg in dat jaar 7,7 miljard dollar af aan de VN. Dat is 21 procent meer dan het jaar daarvoor.”

Frustratie

De wet stuit op sterke weerstand bij de regering van president Barack Obama. De Democratische afgevaardigde Howard Berman, zegt dat er weinig kans is dat de wet het haalt, omdat de Democraten nog steeds een meerderheid hebben in de Senaat.

“Ik begrijp de frustratie over een aantal acties van de VN en ik deel Ros-Lehtinens frustratie en woede daarover. Maar de VN doen ook veel goed werk. Als je de financiële basis van de VN aantast, wat haar voorstel doet, zullen de slechte dingen niet veranderen. Je ondermijnt er wel de goede dingen mee die de VN ook doen.”

Hoewel de kans niet groot is dat de wet dit jaar wordt aangenomen, is er toch alle reden het plan serieus te nemen, zeggen critici. “Het wetsvoorstel kan niet alleen de agenda bepalen voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, maar mogelijk ook die van Republikeinse presidentskandidaten en het Congres in 2013”, zegt Don Kraus, ceo van Citizens for Global Solutions (CGS). “Hoe extreem en misleidend dit voorstel ook is, slechte ideeën gaan een eigen leven leiden als ze niet direct worden ontkracht.”