Rijke landen hebben geen zin meer in Doha-ronde

Nieuws

Rijke landen hebben geen zin meer in Doha-ronde

Ravi Kanth Devarakonda

16 oktober 2011

Ontwikkelingslanden, vooral uit Afrika, zijn bezorgd over pogingen van de rijke landen om onderhandelingen over vrije wereldhandel (de Doha-ronde), te laten voor wat ze zijn en in plaats daarvan nieuwe thema's op te pakken.

De ontwikkelingslanden verwachten dat rijke landen nieuwe kwesties zullen opvoeren tijdens de achtste ministeriële bijeenkomst later dit jaar, zonder eerst de Doha-onderhandelingen af te ronden.

De Doha-ontwikkelingsronde, gelanceerd in 2001, was bedoeld om het wereldwijde handelssysteem in balans te brengen en armere landen te laten integreren in het systeem.

Geïndustrialiseerde landen staan erop om over nieuwe, controversiële kwesties te onderhandelen, zoals investeringen, concurrentiebeleid, energiezekerheid en klimaatverandering. Dit zonder de oude kwesties als belastingvrije en quotavrije markttoegang eerst af te ronden. De achtste ministeriële bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt gehouden van 15 tot 17 december in Genève.

Landbouwsubsidies

In de afgelopen weken lanceerden landen in Noord-Amerika en Europa een campagne om het raamwerk van de WTO-onderhandelingen te veranderen van een multilateraal format waarin alle leden inspraak hebben bij de besluitvorming, in een format waarin alleen geselecteerde landen deelnemen. Volgens de rijke landen werkt het niet als alle WTO-leden betrokken zijn bij de onderhandelingen.

“In plaats van aandacht te besteden belastingvrije en quotavrije markttoegang, het opheffen van handelsverstorende landbouwsubsidies op katoen en andere producten en het toegankelijk maken van de wereldhandel voor de armste landen, willen sommige landen nu vooral aandacht voor kwesties van de 21ste eeuw”, zegt ambassadeur Faizel Ismail, de Zuid-Afrikaanse handelsgezant bij de WTO.  “Moeten we niet eerst de onderhandelingen over kwesties uit de 20ste eeuw die relevant zijn voor landen in Afrika en elders, afronden?”

Australië

De Australische minister van Handel, Craig Emerson, stuurde onlangs een brief naar andere handelsministers met het voorstel om “een nieuwe weg in te slaan naar wereldwijde handelsliberalisering.”

Hij wil enkele specifieke kwesties uit de Doha-onderhandelingen bespreken met een kleinere groep leden en tegelijkertijd onderhandelingen beginnen over nieuwe kwesties. In zijn brief spreekt hij over enkele concessies aan de armste landen, maar de nadruk ligt op nieuwe kwesties en een nieuwe aanpak.
  
“Waarom zouden Afrikaanse landen het hiermee eens moeten zijn?”, reageert Martin Khor, directeur van het South Centre in Genève, dat opkomt voor de belangen van arme landen. “De WTO is een multilaterale organisatie die niet in zou moeten stemmen met een format waar slechts bepaalde landen aan deelnemen. Dat is schadelijk voor het multilaterale karakter van de WTO.”