Wereldwijd zijn1,9 miljoen mensen blind of slechtziend door trachoom

Risico op besmettelijke blindheid daalt spectaculair

RTI International/Nabin Baral / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Een medewerker van RTI International onderzoekt een Nepalese vrouw op trachoom

Het aantal mensen dat risico loopt op trachoom, wereldwijd de belangrijkste oorzaak van besmettelijke blindheid, is gedaald van 1,5 miljard in 2002 tot ‘slechts’ 142 miljoen in 2019. Dat is een daling van 91 procent.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was gisteren bijzonder opgetogen om het goede nieuws te kunnen aankondigen tijdens het 22e jaarlijkse congres over de Global Elimination of Trachoma by 2020 (GET2020).

Naast de daling van 91 procent wat betreft het risico, blijkt ook dat het aantal besmette mensen dat een operatie nodig heeft om blindheid te vermijden, gedaald is met 68 procent.

Levenskwaliteit

“Trachoom elimineren draagt bij aan de goede ooggezondheid en levenskwaliteit van de allerarmste mensen op aarde, en is daarom een enorme stap in de richting van het doel om universele gezondheid voor iedereen te bereiken”, zegt Mwelecele Ntuli Malecela, directeur van het departement Vergeten Tropische Ziektes bij de WHO.

“Het bevrijden van de wereld van deze pijnlijke, slopende ziekte is een gevolg van het veelvuldig toedienen van het antibioticum azithromycin. Dit werd mogelijk gemaakt door toegewijde geldschieters en partners, en de inspanningen van honderdduizenden in de frontlinie die zich onvermoeibaar inzetten voor de meest kwetsbare gemeenschappen.”

Chlamydia trachomatis

Trachoom is een infectueuze oogziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Ze wordt overgedragen door contact met geïnfecteerd vocht uit de neus en de ogen. Vooral jonge kinderen geven de ziekte op die manier, vaak ongemerkt, aan elkaar over. Ook vliegen die in contact komen met de neus of ogen van geïnfecteerde mensen kunnen trachoom overdragen op anderen.

Wereldwijd zijn 1,9 miljoen mensen blind of slechtziend door de ziekte, die endemisch is in 44 landen.

In 2018 werden 146.112 gevallen van beginnende blindheid behandeld. Wereldwijd kregen bijna 90 miljoen mensen antibiotica toegediend in 782 gebieden waar trachoom voorkomt.

Sinds 2011 hebben volgens de WHO acht landen trachoom kunnen elimineren als publiek gezondheidsprobleem nummer 1: Cambodja, Ghana, Iran, Laos, Mexico, Marokko, Nepal en Oman.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.