Rivaal talibanleider neergeschoten

Nieuws

Rivaal talibanleider neergeschoten

Andries Tiels

23 juni 2009

Qari Zainuddin,de leider van een factie van de Pakistaanse taliban, is deze morgen doodgeschoten. De meeste mensen denken de Pakistaanse talibanleider Baitullah Mehsud een hand heeft in de aanslag. Zainuddin had zich kritisch uitgelaten over de Baitullah in de media.

Zainuddin had nog onder Baitullah gediend, maar negen maanden geleden scheidde hij zich af van diens Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). In een interview met Geo News zei hij: “de islam laat de activiteiten tegen medemoslims in Pakistan niet toe en dat is het belangrijkste meningsverschil met Baitullah Mehsud.” Hij drukte zijn weerzin uit voor de zelfmoordaanslagen en zei dat militaire actie tegen Mehsud wenselijk was.
“Wij zijn Tehreek-e-Taliban Afghanistan en wij staan los van Tehreek-e-Taliban Pakistan”, distantieerde Zainuddin zijn factie van Baitullahs. Hij gelooft dat de missie van de taliban in Afghanistan ligt en dat Baitullah de gevechten te zeer heeft afgeleid naar Pakistan.
Een tiental dagen geleden verklaarde Zainuddin aan de Sunday Telegraph dat hij 3000 manschappen op de been had gekregen om Baitullah te verdrijven. De man kon op de steun rekenen van verschillende stamleiders van de Mehsud, de grootste stam in Waziristan.

Staatsvijand nummer één

Baitullah Mehsud wordt beschouwd als staatsvijand nummer één. Als hoofd van de TTP heeft hij de pro-talibaanse stammen in de wijde regio en fundamentalistische islamitische groeperingen zoals de Tehreek-e-Nafaz-e-Shariat-e-Mohammadi (TNSM) en Al-Qaeda-militanten onder zijn bewind. Dat maakt hem tot de machtigste en meest invloedrijke man in de regio. De Pakistaanse overheid en de VS hebben 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Nieuw offensief Pakistaanse leger

De Pakistaanse troepen voeren in het noordwesten van Pakistan een offensief tegen de taliban. Ook het bolwerk van de talibanleider, de provincie Zuid-Waziristan, wordt sinds enkele dagen belegerd door de regeringstroepen. Het ruwe terrein, voorzien van een complex netwerk van tunnels en bunkers, leent zich uitstekend voor de guerrillaoorlogsvoering van de TTP. Zainuddin kon hierover mogelijk de regeringstroepen van waardevolle informatie voorzien.
Minstens 40.000 burgers zijn de stammenregio Zuid-Waziristan ontvlucht sinds het leger daar het offensief lanceerde. Het vluchtelingenaantal in het noordwesten van Pakistan overschrijdt de 2 miljoen.
[woensdag 24 juni verschijnt de reportage van Gie Goris over de toestand in Pakistan]