Lemuur en Japanse paling op 'rode lijst' bedreigde diersoorten

Voor de pantoffelorchidee, de lemuur en de Japanse paling wordt de rode vlag gehesen op de lijst met bedreigde soorten van de IUCN. Niet alleen ecologische verandering, ook politieke instabiliteit kan een oorzaak zijn voor de hachelijke situatie waarin soorten zich bevinden.

  • CC NZ Alex Lemuren worden bedreigd door de vernietiging hun habitat, de tropische wouden op Madagaskar, waar de politieke onzekerheid en de toenemende armoede de illegale houtkap hebben doen toenemen. CC NZ Alex

De achteruitgang van de biodiversiteit op onze planeet wordt als een van de grootste ecologische bedreigingen beschouwd. Een van de manieren om die achteruitgang te meten is de zogenaamde Red List van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN. Op de Rode Lijst, die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert, staan ’s werelds meest kwetsbare en met uitsterven bedreigde planten en dieren.

Update

De meest recente update van de lijst is er niet meteen eentje om vrolijk van te worden. Zo is de wilde pantoffelorchidee in Europa, Azië en Noord-Amerika met uitsterven bedreigd, goed voor 80 procent van het aandeel van deze sierplant.

De vernietiging van de habitat door ontbossing ten voordele van de landbouw maar ook de lokale en internationale handel, nochtans geregeld via internationale akkoorden, zijn de voornaamste redenen voor het verlies van deze soort.  

Politieke onzekerheid

Ook voor de lemuur ging het alarm af want 94 procent van zijn populatie is momenteel met uitsterven bedreigd. Dat maakt van hem de meest bedreigde gewervelde diersoort op aarde.

Lemuren worden bedreigd door de vernietiging hun habitat, de tropische wouden op Madagaskar, waar de politieke onzekerheid en de toenemende armoede de illegale houtkap hebben doen toenemen. Ook de jacht op het dier voor voedsel is naar voren gekomen als een ernstig probleem.

Verder wordt ook de Japanse wilde paling, een dure delicatesse in het land, bedreigd door verlies van leefgebied, overbevissing, pollutie en de verandering in de oceaanstromingen.

De recentste update van de Rode Lijst bevat ook een herbeoordeling van de status van het Braziliaanse driebandgordeldier, de mascotte van de FIFA Wereldbeker 2014.

Door het verlies van zijn natuurlijke habitat met meer dan 50 procent in het  afgelopen decennium blijft zijn status omschreven als kwetsbaar.

Deadline 2020

De Rode Lijst van de IUCN omvat momenteel 73.686 geëvalueerde soorten waarvan er 22.103 met uitsterven bedreigd zijn.

“De laatste 50 jaar was de Rode Lijst de belangrijkste richtlijn voor natuurbehoud”, zegt IUCN-directeur-generaal Julia Marton-Lefèvre. “Dat is geen geringe prestatie maar toch is er nog veel meer dat moet worden gedaan. We moeten onze kennis over de soorten uitbreiden en globale maatregelen formuleren om de crisis in de biodiversiteit te stoppen. “

“Er is nog een lange weg te gaan tot 2020, de datum die we samen met 200 overheden hebben ingesteld om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen”, zegt Jane Smart van IUCN. “We kunnen het ons niet veroorloven om deze deadline te missen. “

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.