Rwanda en Ethiopië koplopers in strijd tegen kindersterfte

Rwanda en Ethiopië zijn twee van de Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s) die een voorbeeld voor de rest van de wereld zijn als het gaat om het bestrijden van kindersterfte. Dat bleek tijdens het Partner’s Forum dat nog tot en met 2 juli wordt gehouden in Johannesburg (Zuid-Afrika).

  • CC UNAMID Rwanda en Ethiopië hebben grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen kindersterfte. CC UNAMID

Jaarlijks sterven wereldwijd 3 miljoen pasgeboren baby’s en bijna 6,6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. Tijdens het Partner’s Forum hebben de Zuid-Afrikaanse regering en diverse partners beloofd geld en andere middelen vrij te maken om kindersterfte te bestrijden.

Rwanda en Ethiopië behoren tot de tien landen in de wereld die in de afgelopen twintig jaar aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen kindersterfte, bleek tijdens het Forum. De landen investeerden onder meer in vaccinatie, gezinsplanning, onderwijs en goed bestuur.

In Ethiopië daalde de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met 47 procent tussen 2000 en 2011. Er werden 40.000 gezondheidswerkers ingezet. In het schooljaar 2008/2009 ging 90,9 procent van de meisjes en 96,7 procent van de jongens naar school. In 1994/1995 was dat respectievelijk 20,4 en 31,7 procent. Rwanda wist de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met 50 procent terug te dringen tussen 1992 en 2010.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Ethiopische minister voor Buitenlandse Zaken, zei dat een “multisectorale aanpak”, en niet alleen investeringen in de gezondheidssector, van essentieel belang is bij de bestrijding van kinder- en moedersterfte. “Als we niet ook investeren in landbouw, water en sanitatie, is elke vooruitgang op het gebied van kinder- en moedersterfte van weinig betekenis”, zegt hij. “Zorg op locatie heeft geholpen de sterfte te verminderen.”

Politieke wil

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef, gaat het bij de wereldwijde sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar, in 44 procent van de gevallen om pasgeborenen. Met goede gezondheidszorg zouden jaarlijks de levens van 3 miljoen vrouwen en kinderen gered kunnen worden. De belangrijkste oorzaken van babysterfte zijn prematuriteit, complicaties bij de geboorte en ernstige infecties.

Mariame Sylla, gezondheidsspecialist bij Unicef, zegt dat landen van elkaar kunnen leren. “Als de overheid de zorg naar de mensen brengt, en de mensen naar de zorg, leidt dat tot resultaten. Het monitoren van de resultaten is ook erg belangrijk, zodat verantwoording kan worden afgelegd.”

“Weinig ontwikkelde landen zoals Ethiopië hebben vooruitgang geboekt vanwege hun politieke wil”, zei Janet Kayita van Unicef. “De sleutel tot het succes in Ethiopië lag niet alleen bij het leiderschap dat de keuze heeft gemaakt kinder- en moedersterfte te bestrijden, maar ook bij de organisatie op lokaal niveau.”

Ethiopië is een van de weinige LDC’s (Least Developed Countries) die kwaliteitsverbetering in de zorg geïnstitutionaliseerd heeft. Daarbij staat het belonen van kwalitatief goede zorg en het aankaarten van wanprestatie, centraal.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.