Scholen voor Palestijnse kinderen openen op tijd

Nieuws

Scholen voor Palestijnse kinderen openen op tijd

Scholen voor Palestijnse kinderen openen op tijd
Scholen voor Palestijnse kinderen openen op tijd

Kanya D'Almeida (IPS)

20 augustus 2015

Het Agentschap voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (Unrwa) kan de poorten van 685 scholen in hun beheer op tijd openen. Dat liet het Unrwa gisteren in een verklaring weten.

Ondanks het feit dat niet alle beoogde fondsen werden opgehaald en de regionale conflicten in de regio hoog oplopen, zullen Palestijnse schoolkinderen straks weer naar school kunnen.

In de verklaring van het Unrwa staat te lezen dat 500.000 kinderen in Palestina, Jordanië, Libanon en Syrië volgens schema tussen 24 augustus en 13 september naar school kunnen terugkeren.

Waardigheid

De schoolkinderen zijn voor onderwijs volkomen afhankelijk van de internationale gemeenschap. Het Unrwa werd in 1949 opgericht om vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen te helpen en beheert vandaag 685 scholen in Gaza, de Westbank en aangrenzende Arabische landen.

‘Het is op deze schoolbanken dat miljoenen Palestijnse vluchtelingen die al zo lang verstoken zijn van een rechtvaardige en duurzame oplossing voor hun situatie, in staat worden gesteld om hun lot in eigen handen te nemen’, staat te lezen in de verklaring.

Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon die Unrwa feliciteerde met de geleverde inspanningen, benadrukt al maanden het belang van schoolprogramma’s en waarschuwde voor de risico’s om een hele generatie jongeren te vergeten.

‘Dit is een belangrijke prestatie die niet mag worden onderschat in tijden van toenemend extremisme in een van de meeste onstabiele regio’s ter wereld. Onderwijs is een paspoort voor waardigheid’, zei Ban.

Veilige omgeving

Ban bedankte de donorlanden die Unrwa financieel hebben ondersteund: een bijdrage van 19 miljoen dollar van Saudi-Arabië en 15 miljoen dollar van zowel Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten als de Verenigde Staten. Ook Zwitserland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Zweden en Slowakije hebben deze maand nog hun bijdrage aan het fonds bevestigd.

Volgens Unicef werden tijdens het zeven weken durende conflict in Gaza vorige zomer nog 327 scholen geheel of gedeeltelijk vernietigd en verloren duizenden kinderen hun veilige omgeving.

De situatie is vaak nog onzekerder voor Palestijnse vluchtelingen die dichtbij frontlinies verblijven en extra risico lopen tijdens hun zoektocht naar goed onderwijs.