Waterkracht én zonne-energie: schone energie de klok rond

Chili werkt aan een baanbrekend energieproject. Een centrale aan zee combineert waterkracht met zonne-energie. Een wereldprimeur, zegt de initiatiefnemer. De centrale kan het droge noorden van het land permanent van schone energie voorzien.

Met zonne-energie pompt de centrale overdag zeewater op, via tunnels, naar de top van een rots, 600 meter hoog. ‘s Nachts, wanneer geen zonne-energie beschikbaar is, laat men het water door dezelfde tunnels weer vallen. Zo krijg je elektriciteit.

Wereldprimeur

Daardoor zal permanent schone energie beschikbaar worden in deze streek. Een wereldprimeur, zegt Juan Andrés Camus, een van de oprichters van Valhalla Energía, het bedrijf achter het project. ‘In geen enkel land ter wereld is men erin geslaagd schone energie de klok rond aan te bieden voor concurrentiële prijzen, zonder subsidies.’

De bouw begint eind dit jaar. De centrale moet in 2020 operationeel zijn en zal dan een capaciteit van 300 megawatt hebben.

Droogste woestijn ter wereld

Het project komt in Tarapacá, in het uiterste noorden van Chili. De centrale, die Espejo de Tarapacá zal heten (De Spiegel van Tarapacá), maakt maximaal gebruik van de plaatselijke geografie: het zeewater, de hoge rotskust en de zeer sterke zonnestraling in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld.

Beide projecten samen vergen een investering van meer dan 1 miljard euro.

De bouw van een groot reservoir is niet nodig: dankzij een depressie in het landschap kan het daar meteen worden opgevangen.

Vlakbij plant Valhalla Energía nog een tweede project, Cielos de Tarapacá, een zonnecentrale met een oppervlakte van 1650 hectare. Vandaag zou dat de grootste zonnecentrale ter wereld zijn. De bouw van die centrale moet ook dit jaar beginnen, het bedrijf wacht nog op de milieuvergunning. Beide projecten samen vergen een investering van meer dan 1 miljard euro.

70 procent hernieuwbaar

Chili, een land van 17 miljoen inwoners, haalt ongeveer 40 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen, vooral van waterkrachtcentrales.
In het noorden van Chili zijn heel wat grote mijnbouwbedrijven actief.

In 2014 lanceerde de regering van Michelle Bachelet een nieuw energieplan. Tegen 2050 wil ze 70 procent van de Chileense energie uit hernieuwbare bronnen halen.

Het Espejo de Tarapacá-project kreeg vorig jaar alvast de Nationale Innovatieprijs van de Chileense regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.