Seksisten zijn vaak ook racisten

Nieuws

Seksisten zijn vaak ook racisten

08 november 2011

Wie sterk seksistisch is ingesteld, neigt ook naar racisme. Tot die conclusie komen psychologen in Spanje.

Seksisme en racisme, twee soorten discriminerend gedrag, zijn gelijkaardige mentale processen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Baskenland (UPV-EHU). Uit onderzoek leiden ze af dat beide processen zelfs zeer dicht bij elkaar liggen.

Aan het onderzoek deden 802 volwassenen uit de Baskische regio mee. Ze kregen verschillende tests voorgeschoteld die peilden naar het verband tussen seksisme, zelfbeeld, racisme en interculturele gevoeligheid.

“Mensen die sterk seksistisch zijn – of ze nu vijandig zijn (en vrouwen als het minderwaardige geslacht zien) of welwillend (en vrouwen als het zwakke geslacht zien dat bescherming en verzorging nodig heeft) – vertonen ook racistische tendensen”, zegt hoogleraar psychologie Maite Garaigordobil, coauteur van de studie.

De interculturele gevoeligheid is zeer laag bij mensen die seksistisch ingesteld zijn, stelden de onderzoekers vast. Seksisme verkleint de neiging tot interactie met migranten, tot vertrouwen in migranten, tot respect voor wat afwijkt.

Garaigordobil stelde ook een verband vast tussen seksisme en een autoritaire visie op de samenleving. “Seksistische mensen aanvaarden dat sociale groepen de status hebben die ze verdienen, ze voelen de sociale klasse waartoe ze behoren aan als de beste.”