Het bedrijf werd eerder al meermaals veroordeeld voor olievervuiling

Shell alweer betrokken bij een olielek in Nigeria

Luka Tomac / flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van olielek was.

Inwoners van enkele dorpen in Nigeria hebben nieuwe olielekkages door oliegigant Shell gemeld. Het gaat om dezelfde dorpen die onlangs een 30 jaar durende juridische strijd om compensatie voor vervuiling door Shell hebben gewonnen.

Bewoners en lokale activisten zeggen dat er op 10 februari ruwe olie uit een pijpleiding in Ebubu, in de regio Ogoniland, is gelekt. De omvang van de schade blijft echter onduidelijk.

Vandalisme

In een verklaring heeft Shell bevestigd dat er een incident heeft plaatsgevonden: “Wij werken samen met de toezichthouders van de sector om de lozing die zich op onze weg bevindt, veilig in te dammen. Ondertussen wachten we op het door de overheid geleide gezamenlijke onderzoeksteam dat de oorzaak en de gevolgen onderzoekt.”

In een telefonisch interview vertelt Idris Musa, directeur-generaal van het National Oil Spill Detection and Response Agency (Nosdra) dat de lekkage is ingedamd en dat er al een onderzoek is uitgevoerd. Hij gaf de schuld aan ‘vandalen’ en zegt dat slechts ‘vier vaten’ olie in het milieu zijn terechtgekomen. ‘Het is een nieuwe pijpleiding en ze hebben hem vernield’, legt hij uit.

De redactie kon de details niet onafhankelijk verifiëren, maar Alex Akori, een woordvoerder van de invloedrijke Movement for the Survival of the Ogoni People, heeft Nosdra eerder bekritiseerd voor het niet bekendmaken van de oorzaak of omvang van de lekkage.

Het is niet vanzelfsprekend om oliemaatschappijen zover te krijgen dat ze milieudelicten opruimen of een schadevergoeding betalen.

‘Wat op dit moment het belangrijkst is, is de samenwerking met de bevoegde autoriteiten om de lekkages te stoppen en de normale gang van zaken te herstellen. We dringen er bij de getroffen gemeenschappen op aan de oprechte inspanningen van alle betrokken partijen om de lekkages aan te pakken, te steunen’, zei Akori vorige week tegen Sweet Crude Reports, een nieuwsbrief over de olie-industrie.

Rechtszaken

Het is niet vanzelfsprekend om oliemaatschappijen zover te krijgen dat ze milieudelicten in Nigeria opruimen of een schadevergoeding betalen. Juridische claims voor compensatie kunnen jaren duren. Ebubu en een naburige dorp, Ejama, werden tijdens de burgeroorlog van 1967-1970 getroffen door een groot olielek.

Omdat ze geen compensatie konden krijgen via de normale procedures, dienden ze in 1991 een juridische claim in. Shell gaf derden de schuld van de lekkage en ging in beroep. Het Nigeriaanse Hooggerechtshof bepaalde in augustus 2021 uiteindelijk dat het bedrijf de twee gemeenschappen 111 miljoen dollar moest betalen.

Afgelopen december werd Shell veroordeeld door een Nederlandse rechter tot het betalen van een schadevergoeding van 15 miljoen dollar, voor olievervuiling die plaatsvond in verschillende Nigeriaanse dorpen in de Nigerdelta tussen 2004 en 2007.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks die oorspronkelijk verschenen is bij IPS-partner Mongabay

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.