Shell druipt af uit Canadese teerzanden

Het Nederlandse Shell verkoopt het grootste deel van zijn belang in de erg vervuilende Canadese teerzandindustrie. Het is daarmee de tweede Europese oliemaatschappij die dat doet, na het Noorse Statoil. 

Pembina Institute (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Shell verkoopt bijna al zijn teerzanden aan een onderdeel van Canadian Natural Resources Limited, inclusief niet-ontwikkelde gebieden in Alberta, in het westen van Canada. Ook het belang in het Athabasca Oil Sands Project wordt teruggebracht van 60 naar 10 procent. Met de verkoop dalen de totale oliereserves van de maatschappij met bijna 13 procent.

CO2-opslag

Shell blijft wel een belang houden in Quest, een installatie die CO2 opvangt en opslaat onder de grond, en in een zogenaamde “upgrader” die de zware bitumen verwerkt tot lichtere olie die in raffinaderijen kan worden gebruikt.

Shell lijdt onder de lage olieprijs en wil voor in totaal 30 miljard onderdelen verkopen. Het wil zo de efficiëntie en het rendement opkrikken. Toch is het nieuws van de verkoop verrassend, omdat Shell de projecten altijd als een erg zekere en goed renderende investering in de verf had gezet.

De verkoop kadert wel in de visie van Shell-topman Ben van Beurden om de oliemaatschappij milieuvriendelijker te maken. De productie uit de Canadese teerzanden heeft een veel hogere klimaatafdruk dan conventionele olie en gas, en heeft ook lokaal een vernietigende impact op het landschap.

Vervuilend

De verkoop is een zoveelste opdoffer voor de teerzandindustrie. Eerder annuleerde het Franse Total al enkele grote projecten en eind vorig jaar hield ook het Noorse Statoil het voor bekeken.

De sector was tien jaar geleden nog erg veelbelovend toen de olieprijs hoge toppen scheerde. Er werd volop geïnvesteerd in Alberta, ondanks de hoge kosten en de enorme vervuiling die met de productie van teerzandolie gepaard gaan.

De kritiek op de hoge klimaatafdruk neemt toe, maar het is vooral de daling van de olieprijs die de projecten de das om doet, in combinatie met het goedkope schaliegas in de VS.

Teerzandolie is pas rendabel bij een olieprijs van rond de 100 dollar per vat. De huidige olieprijs is amper de helft, en als die lage prijs aanhoudt is de kans dat nieuwe projecten worden opgestart erg klein.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.