Siberische politici willen gevangenen weg

Nieuws

Siberische politici willen gevangenen weg

Siberische politici willen gevangenen weg
Siberische politici willen gevangenen weg

IPS

05 januari 2017

Siberië is al eeuwenlang berucht als bestemming voor Russische gevangenen, maar plaatselijke politici hebben daar nu genoeg van. Ze vragen het Kremlin om veroordeelden voortaan op te sluiten in de regio waar ze voor de rechtbank kwamen.

Het initiatief komt van een groep politici van de partij Burgerplatform, die zetelen in het regionale parlement van Irkoetsk, schrijven The Moscow Times en de regionale nieuwssite Tajga.info.

In een brief gericht aan hun collega’s en geciteerd door Tajga.info beweren ze dat ‘tienduizenden gevangenen, onder wie een hoog percentage recidivisten’ na het uitzitten van hun straf in de regio blijven wonen en er de misdaadcijfers de hoogte in jagen.

Hiv en tuberculose

Volgens de parlementsleden zijn vele ex-gevangenen bovendien drugsverslaafd of lijden ze aan ziekten zoals aids of tuberculose, en heeft dat een negatieve impact op de lokale bevolking. Daarom wil de groep dat misdadigers hun straf uitzitten in de regio waar ze veroordeeld werden.

Een rapport van het Russische Federale Aidscentrum van januari dit jaar stelt dat meer dan 1,5 procent van de bevolking in de regio hiv-positief is.

‘Waarom moeten Moskou of Sint-Petersburg beter leven op de kap van Irkoetsk?’, vragen ze zich af in dezelfde brief.

Irkoetsk is de hoofdstad van de gelijknamige regio in het zuidoosten van Siberië. Dat de regio met ernstige gezondheidsproblemen kampt, is een feit.

Een rapport van het Russische Federale Aidscentrum van januari dit jaar stelt dat meer dan 1,5 procent van de bevolking in de regio hiv-positief is. Dat is het op één na hoogste aantal van Rusland. Als het over tuberculose gaat, staat Irkoetsk op de vijfde plaats.

Verbanning naar en opsluiting in Siberië is sinds de tsarentijd een klassieke straf voor criminelen en politieke gevangenen.

In heel Rusland zijn vandaag zo’n 634.000 mensen opgesloten. Ongeveer 15.600 van hen zitten in strafkolonies en gevangenissen in Irkoetsk. Of er een link is tussen ex-gevangenen en de hiv- en tbc-problemen in de regio, is niet duidelijk.