Sierra Leone wacht op nieuwe president

Nieuws

Sierra Leone wacht op nieuwe president

10 september 2007

Het Afrikaanse Sierra Leone wacht op de resultaten van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die zaterdag plaatsvond. Ernest Koroma, lid van de oppositiepartij All People's Congress-partij (APC), haalde in de eerste ronde het meeste stemmen terwijl zijn partij de meerderheid in het parlement veroverde.

Koroma neemt het op tegen Solomon Berewa, de kandidaat van de regerende Volkspartij van Sierra Leone (SLPP). De winnaar van de presidentsverkiezingen volgt de huidige president, Ahmed Tejan Kabbah, op. Het is de tweede keer dat Sierra Leone naar de stembus trekt sinds het einde van de gewelddadige burgeroorlog die het land van 1991 tot 2002 verscheurde.
De verkiezingen verliepen niet zonder slag of stoot. Beide partijen beschuldigen elkaar van fraude en intimidatie, terwijl de Sierra Leoonse krant Awareness Times vertegenwoordigers van de Verenigde Naties beschuldigde van verkiezingsfraude ten voordele van de All People’s Congress-partij.
Bovendien kwam het in aanloop naar de tweede ronde van de verkiezingen ook tot gevechten tussen aanhangers van Koroma en Berewa. Ernest Koroma moest een campagnetocht stopzetten nadat zijn konvooi bekogeld werd met stenen. De twee kandidaten riepen in een gezamenlijke mededeling op tot geweldloze verkiezingen en veroordeelden pogingen tot intimidatie. Beiden namen zich bovendien voor om samen een vredesmars te leiden op 6 september, maar geen van de twee daagden op.