Spanje zet alle zeilen bij om vluchtelingenstroom baas te worden

Nieuws

Spanje zet alle zeilen bij om vluchtelingenstroom baas te worden

Carlos Alfieri en Peter Dhondt

23 augustus 2006

De Spaanse regering zoekt hulp in Europa en Afrika om de migrantenstroom naar de Canarische Eilanden baas te worden. De overige Spaanse regio's beginnen te mopperen omdat ze steeds meer mensen zonder papieren moeten opnemen die van de eilanden naar het Spaanse vasteland worden gestuurd.

Tussen vorige week donderdag en dinsdag zijn ongeveer 1.500 Afrikanen in de beruchte gammele bootjes aangekomen op verschillende Canarische eilanden. Ze kwamen bij de 12.000 mensen zonder papieren die de eerste helft van het jaar de gevaarlijke oversteek vanuit Afrika waagden. De plaatselijke autoriteiten zijn daardoor totaal overrompeld. De Spaanse regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft een diplomatiek offensief ingezet om de situatie onder controle te krijgen.

Maandag reisde de Spaanse Binnenlandminister Alfredo Pérez Rubalcaba naar Senegal. Met zijn ambtsgenoot Ousmane N’Gom sprak hij maatregelen af tegen de grote aantallen Senegalezen die Spanje over zee proberen te bereiken. Spanje kreeg toestemming twee schepen van zijn kustwacht naar Senegal te sturen. Samen met de Senegalese marine zullen die daar tot 30 november patrouilleren.

Met Mauritanië had Spanje eerder al een gelijkaardige overeenkomst gesloten. Sinds maart bewaken een Spaanse patrouilleboot en een helikopter de Mauritaanse kust. Daardoor is het aantal scheepjes met migranten dat van daar naar de Canarische Eilanden vertrekt, al teruggelopen. Maar de migrantenstroom verplaatste zich gewoon naar het zuiden: nu steken de meeste mensensmokkelaars vanuit Senegal de zee over.

Intussen maakt vice-premier María Teresa Fernández de la Vega zich klaar om naar Finland te reizen, het land dat sinds begin juli de Europese Unie voorzit. Spanje wil meer Europese hulp om de toestroom van migranten in te dijken. De Europese Unie helpt Zuid-Europa in het kader van operatie Hera II al bij patrouillevaarten om de mensensmokkel over zee in de dammen. Daarbij worden Italiaanse, Portugese en Finse schepen ingezet.

De Spaanse oppositie verwijt de regering-Zapatero ervan dat ze de grenzen van het land helemaal niet meer onder controle heeft. Ze denkt dat de toestroom van migranten te maken heeft met de legalisatie van illegalen vorig jaar. Spanje gaf toen aan 600.000 clandestiene migranten papieren. De regering zegt dat er geen nieuwe legalisering komt.

De Spaanse regio’s zijn niet gelukkig met de doorstroom van illegale migranten van de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland. De Generalitat van Catalonië protesteerde gisteren (22 augustus) omdat de Spaanse regering zonder boe of ba vijftig migranten van de Canarische Eilanden naar Barcelona stuurde.

De federale overheid sloot begin vorig jaar een overeenkomst met alle regio’s over het doorsturen van illegale migranten die niet meteen naar hun land van herkomst kunnen worden teruggestuurd. Op die manier worden de Canarische Eilanden ontlast. Vorig jaar werden er 4200 illegalen overgeheveld naar het Spaanse vasteland, de meerderheid van hen naar Madrid. Om hoeveel migranten het dit jaar gaat, wil de regering niet zeggen, maar voor Catalonië zou de teller al op meer dan 800 staan.

Normaal wordt het bestuur van de regio’s verwittigd van de aankomst van dergelijke migranten en helpen niet-gouvernementele organisaties als het Rode Kruis bij de opvang. Maar dat was maandag niet het geval, zodat de vijftig Afrikaanse migranten doelloos door Barcelona gingen zwerven.