Spanning loopt op in Afghanistan

De spanning stijgt in Afghanistan, waar morgen een nieuwe president wordt gekozen. Terwijl de Taliban aanslagen plegen, stemmen veel mensen gewoon op wie hun leider of mullah aanwijst.

  • © IPS/Giuliano Battiston Mannen op verkiezingscampagne in Mazar-e-Sharif. © IPS/Giuliano Battiston

“Als Abdullah Abdullah president wordt, wordt de wil van het Afghaanse volk gerespecteerd. Anders, vooral als Zalmai Rassoul als winnaar wordt aangewezen, begint er een nieuw conflict en zal het land onveiliger worden.” Aan het woord is Qazi Sadullah Abu Aman, een voormalig parlementariër en een autoriteit in de noordoostelijke provincie Badakhshan. Hij is niet enthousiast over Rassoul, de kandidaat die wordt gesteund door de huidige president Karzai.

Abdullah Abdullah is een Tadzjiek en de voormalige minister van van Buitenlandse Zaken. “Hij is de juiste man om Karzai te vervangen. Karzais regering is corrupt en is niet in staat geweest om het leven voor Afghanen beter te maken.” En hij voegt eraan toe: “Karzai heeft de regeringsmachine geactiveerd om Rassoul te helpen.”

Campagneleider

Op maar een paar honderd meter afstand van Abu Amans huis zit het kantoor van de provinciale campagneleider van Rassoul, Basiri Khaled, net als Abu Aman een voormalige mujahied met een enorm aanzien. In 2009 leidde Basiri Khaled de campagne van Abdullah, nu die van Rasoul. Hij ziet er geen inconsistentie in, en zegt dat hij nog steeds lid is van de Jamiat-e-Islami, de islamistische partij met overwegend Tadzjieken, waar ook Abdullah uit voortkomt.

Hij geeft toe dat Abdullah een sterke concurrent is: “Iedereen kent hem, van kinderen tot oude mannen. Als je naar de markt gaat koop je het product dat je al kent, dat is waar. Maar Zalmai Rassoul heeft meer kansen om te winnen om zijn programma’s: hij heeft beloofd scholen, ziekenhuizen en wegen te bouwen en om nieuwe banen te creëren in de mijnbouwsector. Duizenden mensen hebben meegedaan met de rally hier in Faizabad.”

Dat zegt op zich niet veel. “Alle kandidaten geven veel geld uit om een groot aantal mensen op hun bijeenkomsten te brengen”, zegt Samiullah Saihwn, een medewerker van het lokale radiostation Bayan-e-Shamal. “Ze geven geld aan de lokale leiders om deelnemers op te trommelen. Maar het is moeilijk te zeggen wie echt de stemmen gaat krijgen.”

Debatten

Maandag leidde Saihwn nog een debat met een aantal kandidaten voor de provinciale raad. Het debat was opvallend eerlijk. Het was georganiseerd door het Civil Society Forum (BCSF) in Badakhshan, dat ook debatten en seminaries heeft georganiseerd op het platteland om mensen bewust te maken van de verkiezingen en hun rechten. “Daar hebben mensen vaak geen idee wat er gaande is”, zegt Saihwn. “Ze doen gewoon wat een lokale mullah of commandant zegt.”

Anisgul Akhgar, directeur van een vrouwenorganisatie, is het met Saihwn eens. “Hier in de stad merk ik een grote bereidheid te stemmen. Mensen zijn vrij om zelf een kandidaat te kiezen. Maar in plattelandsdistricten verzamelen tussenpersonen stemkaarten of vertellen ze de mensen op wie ze moeten stemmen.”

Ze vreest dat de verkiezingen oneerlijk zullen verlopen. “Er zijn geen effectieve maatregelen getroffen om fraude te voorkomen. De onafhankelijke kiescommissie is alleen in naam onafhankelijk. Het kent de weg hier, maar doet niets.” Toch gaat Akhgar stemmen. “Ik zal mijn grondrecht gebruiken en ik moedig alle vrouwen aan om hetzelfde te doen.”

Aanslagen

Landelijk is de situatie gespannen. Er zijn 290.000 Afghaanse waarnemers en bijna 10.000 internationale. Die laatste werden opgeschrikt door een bloedige aanslag op een hotel, waar een aantal van hen verbleven. Sommige organisaties hebben zich officieel teruggetrokken. Er is ook een aanslag gepleegd op twee bureaus met lokale waarnemers. De Taliban hebben meer aanslagen aangekondigd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken had deze week samen met het leger een persconferentie gepland over veiligheid, maar was zelf het toneel van een dodelijke aanslag. Uiteindelijk kwam er niemand van het ministerie op de persconferentie opdagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.