Sponsoring BASF leidt tot controverse op carnaval in Rio

Nieuws

Sponsoring BASF leidt tot controverse op carnaval in Rio

Sponsoring BASF leidt tot controverse op carnaval in Rio
Sponsoring BASF leidt tot controverse op carnaval in Rio

Fabiana Frayssinet

08 februari 2013

Carnaval legt normaal een week lang het politieke leven stil in Brazilië maar dit jaar is dat iets minder het geval. Een van de sambascholen van het carnaval in Rio wordt door het Duitse BASF gesponsord en daar is niet iedereen gelukkig mee.

De sambaschool Unidos de Vila Isabel liet voor deze editie een samba componeren die eer betuigt aan de Braziliaanse boer. De beweging van landloze boeren MST juicht dat toe. Maar ze is minder opgezet met de sponsor van de sambaschool, de Duitse multinational BASF, omdat die pesticiden produceert.

“De tekst van het liedje geeft feilloos de schoonheid van het Braziliaanse familiale boerenleven weer”, zegt Nivia dos Santos, MST-kopstuk en een van de leiders van een nationale campagne tegen pesticiden. “Het is een belangrijk thema voor ons. We vechten voor een landbouw zonder gif, een landbouw die gezond voedsel kan produceren voor de hele bevolking.”

Gif

“We klagen aan dat Vila Isabel gebruikt wordt door de Braziliaanse agro-industrie om haar imago op te poetsen, want dat is aangetast door onder meer het gif, de slavenarbeid, de ontbossing en de watervervuiling”, staat in een brief van de antipesticidencampagne die naar de sambaschool is gestuurd.

BASF is sterk aanwezig in Brazilië. Voor de MST klopt het niet dat een bedrijf dat “transgene zaden en gif verkoopt aan de agro-industrie” zich aan de productie van gezond voedsel lieert.

BASF-Brazilië antwoordde in een communiqué dat het de sambagroep steunt “omdat het een kans biedt om op een speelse en voor iedereen toegankelijke manier een nationaal en internationaal veelbesproken thema aan te kaarten (de productie van kwaliteitsvolle voedingswaren voor een groeiende wereldbevolking).”

Geen landbouwmachines

De directie van Vila Isabel zegt dat ze het geld nodig heeft omdat de subsidie van de stad niet volstond.

De sambascholen moeten enorme sommen investeren in onder meer kostuums, speciale effecten en overdadige scenografie. “Ons carnaval waardeert de boer. We gaan geen landbouwmachines in de Sambodroom laten meerijden”, zegt de school.

De Onafhankelijke Liga van Sambascholen, die de carnavalsstoet in Rio organiseert, verbiedt elke vorm van commercialisering. De naam of het logo van BASF mogen nergens in de Sambodroom, waar de optocht plaatsvindt, te zien zijn.

70 procent van alle voedsel

Volgens de MST produceren de kleine landbouwers 70 procent van de voedsel dat in de Braziliaanse huishoudens op tafel komt, terwijl ze maar 25 procent van de landbouwoppervlakte bewerken. De familiale landbouw stelt ook negen keer meer mensen tewerk dan de agro-industrie en is goed voor een derde van de landbouwexport.

De agro-industrie krijgt 86 procent van de kredieten en heeft 75 procent van de gronden, terwijl ze nauwelijks 30 procent van het Braziliaanse voedsel produceert, zegt de MST.

BASF gebruikt cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie: de komende tien jaar zal de wereldwijde voedselvraag met 20 procent stijgen, en daarvan kan Brazilië een groot stuk voor zijn rekening nemen, zegt de multinational.