Oogziekte plaagt duizenden kinderen in Bangladesh

Duizenden kinderen op het platteland van Bangladesh moeten leven met aangeboren cataract (staar), terwijl een relatief eenvoudige operatie hen weer goed zicht kan geven. Het Dr. K. Zaman BNSB Oogziekenhuis in Mymensingh probeert elk kind op te sporen. 

  • (c) ORBIS International Duizenden kinderen op het platteland van Bangladesh moeten leven met aangeboren cataract (staar). (c) ORBIS International

De vierjarige Taiba uit het dorp Makril in het centrale district Netrokona, bracht de eerste jaren van haar leven door met staar (cataract) aan beide ogen, of zoals het in het dorp heette, kinderblindheid. De troebele film op haar oog maakte het moeilijk dingen te herkennen en haar ouders vreesden dat ze nooit een normaal leven zou kunnen leiden.

Taiba en haar familie zitten in de wachtkamer van de oogkliniek, 125 kilometer ten noorden van de hoofdstad Dhaka. Ze kunnen hun tranen nauwelijks bedwingen als ze vertellen dat, dankzij een operatie, haar zicht is hersteld. Het BNSB Oogziekenhuis wil zoveel mogelijk kinderen met staar  behandelen. In Bangladesh hebben naar schatting ongeveer 40.000 kinderen staar.

Sinds 2006 heeft de kliniek al duizenden kinderen, meestal afkomstig van het platteland, geopereerd. Het gaat om kinderen van ouders die geen geld hebben voor een operatie in de grote particuliere ziekenhuizen.

Taiba’s vader, Abdul Quddus, zegt dat hij 80 kilometer gereisd heeft om zijn dochter naar hier te brengen. Hij moest 28 euro betalen voor de operatie die normaal gesproken 140 euro kost. Die 28 euro had hij er graag voor over om zijn dochter “weer te zien spelen met andere kinderen in het dorp en boeken te zien lezen voor school.” Taiba werd eerst aan één oog geopereerd. Later volgt haar tweede oog. Maandelijks moet ze voor controle komen.

Honderden aanvragen

Staar is relatief gemakkelijk te corrigeren bij jonge kinderen, zegt Sharifuzzaman Parag, de coördinator van het ziekenhuis. “Maar als kinderen ouder worden, wordt dat moeilijker. Het is een grote uitdaging alle kinderen op het platteland tijdig te vinden, voordat ze blind zijn.”

Het ziekenhuis werkt samen met Orbis International aan bewustwording op het platteland. Groepen paramedici gaan dorpen in om bewoners te leren de symptomen van kindercataract vroegtijdig te herkennen. De campagne leidt echter ook tot groeiende druk op behandelcentra. “We krijgen soms honderden aanvragen tegelijk”, zegt Mohammed Abdus Salam, een oogchirurg met 22 jaar ervaring.

Er zijn veel te weinig klinieken die zich richten op de preventie en behandeling van kinderstaar. Het ziekenhuis in Mymensingh is het enige goed uitgeruste, gespecialiseerde ziekenhuis in de hele regio. Het moet zes districten bedienen waar in totaal meer dan 17 miljoen mensen wonen.

Orbis heeft inmiddels een programma opgezet om zo’n 450 extra operaties per jaar te kunnen doen. Maar volgens vrijwilligers zijn er meer dan vier keer zoveel operaties nodig, aangezien het aantal aanvragen blijft groeien.

Enayet Hossain, programmamanager en hoofd van de afdeling Pediatrie bij het Nationale Instituut voor Oogheelkunde, zegt dat goede oogzorg voor kinderen op lange termijn geld oplevert. “Kinderen die vanaf hun geboorte slecht zien, kosten gezinnen en de samenleving meer geld dan mensen die op latere leeftijd blind worden. Een screeningsprogramma voor baby’s zou een goede zaak zijn.”

Een studie uit 2012 door Orbis International, schat de kosten van de behandeling van 40.000 kinderen met staar op 3,3 miljoen euro. Als al deze kinderen weer kunnen zien, zou dat de samenleving jaarlijks echter 32 miljoen euro opleveren.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.