Steeds meer stakingen en manifestaties in Brazilië

Nieuws

Steeds meer stakingen en manifestaties in Brazilië

Steeds meer stakingen en manifestaties in Brazilië
Steeds meer stakingen en manifestaties in Brazilië

IPS

26 mei 2014

Naarmate het WK voetbal dichterbij komt, neemt het aantal stakingen en manifestaties toe. De ambtenaren dreigen met een algemene staking. De regering zegt dat er geen risico is voor het WK.

De vakbonden maken gebruik van de internationale aandacht die het WK oplevert, om de druk op de regering op te voeren.

Bij steeds meer overheden en bedrijven leggen werknemers het werk neer voor enkele dagen of voor onbepaalde duur. In São Paulo ging midden vorige week het openbaar vervoer plat. Vrijdag breidde die staking zich uit naar het openbaar vervoer in andere steden.

Woensdag trokken achtduizend politieagenten naar de zone van de ministeries in Brasilia. De actie had de steun van de federale en militaire politie.

Manifestaties tijdens opening

In de twaalf steden waar het wereldkampioenschap voetbal plaatsvindt, staan op de openingsdag, 12 juni, vijftien manifestaties geprogrammeerd.

Ook bij luchtvaartmaatschappijen dreigen stakingen of prikacties, vooral bij Latam.

Docenten van 90 procent van de openbare universiteiten en leraren van het lager onderwijs zijn al gestopt met lesgeven. In de cultuursector zijn veel openbare gebouwen en musea dicht.

Algemene staking

“Een algemene staking is niet uitgesloten”, zegt Sergio Ronaldo da Silva, secretaris-generaal van de Confederatie van Werknemers in Federale Openbare Dienst (Condsef), die 80 procent van de federale ambtenaren vertegenwoordigt. “Dit is niet zozeer het gevolg van het WK. We praten al een tijdje over een staking. Onze eisen staan los van het WK, ze zijn al enkele jaren oud.”

Als er niets verandert, ligt Brazilië plat tijdens het WK, zegt de vakbondsleider. Tot dusver heeft de regering niet aangegeven wanneer ze wil onderhandelen. “Op 30 mei praten we binnen onze confederatie over een algemene staking.”

“Ze wilden Brazilië voorstellen als een eerstewereldland, maar onze gezondheidszorg is bijna failliet, goede verzorging ontbreekt, en hetzelfde gebeurt met het onderwijs en het openbaar vervoer.”

Inflatie

Eind 2013 kwamen regering en vakbonden een loonsverhoging van 15,8 procent overeen. Maar de inflatie was toen veel lager dan vandaag, zeggen de vakbonden. “En van de akkoorden wordt 70 procent niet nageleefd”, zegt Ronaldo da Silva.

De regering verwacht niet dat de manifestaties veel hinder veroorzaken. “Als er al manifestaties zullen plaatsvinden, dan zullen die geïsoleerd zijn”, zegt minister van Sport Aldo Rebelo. “Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het WK verstoord willen zien door gewelddadig protest.

“We zijn voorbereid, de openbare veiligheid is gegarandeerd. Voor bezoekers en genodigden is er geen enkel risico.”

Meer problemen dan voordelen

De stemming is niet meer dezelfde is als in 2009 toen Brazilië het WK kreeg toegewezen, zegt Pedro Trengrouse, advocaat sportrecht die destijds de Braziliaanse regering adviseerde.

“De regering creëerde overdreven verwachtingen bij de bevolking en kan die niet waarmaken”, zegt hij. “Ze heeft veel beloofd en weinig gegeven.

In 2009 stond 80 procent van de Brazilianen achter de organisatie van het WK. Vandaag zegt 55 procent dat het WK wellicht meer problemen dan voordelen brengt.